Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
U Sibinju obilježena 87. obljetnica mučkog ubojstva osmorice nedužnih hrvatskih seljaka koje su ubili pripadnici jugoslavenske žandarmerije

Sibinjske žrtve simbol su stradanja hrvatskog naroda

Foto: BPŽ
– Ovo je pokazatelj teške povijesti hrvatskog naroda kroz mnoge godine. Nažalost, dogodile su se sibinjske žrtve, poslije je bilo još puno žrtava i na koncu Domovinski rat, po tome se vidi koliko je ta naša sloboda skupo plaćena – rekao je župan Danijel Marušić

Već tradicionalno, u Sibinju se svake godine kao spomen na događaj koji se zbio u veljači 1935. godine, kada je u ovome selu 
nedaleko od Slavonskoga Broda mučki ubijeno osmero hrvatskih seljaka iz odvoračkih sela i Gornjih Andrijevaca. Učinili su to pripadnici protuhrvatski nastrojenog režima Kraljevine Jugoslavije. U Sibinju se svake  godine obilježava dan njihova stradavanja, ali i uspomena na rađanje hrvatske želje za slobodom i neovisnošću.

Vijenci i svijeće za stradale

U povodu obilježavanja Dana općine Sibinj i 87. obljetnice sibinjskih žrtava okupili su se mještani, dužnosnici, predstavnici udruga i svi oni koji su željeli iskazati svoje poštovanje žrtvama polaganjem vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima ispred crkve sv. Ivana Krstitelja, kao i na spomeniku sibinjskim žrtvama.

U ime Brodsko-posavske županije svečanosti obilježavanja 87. obljetnice sibinjskih žrtava i Dana općine Sibinj prisustvovali su župan Danijel Marušić, predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić te pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Branko Sabo.

Župan Marušić naglasio je da se žrtve za slobodu ne smiju zaboraviti.

– Ovo je pokazatelj teške povijesti hrvatskog naroda kroz mnoge godine. Nažalost, dogodile su se sibinjske žrtve, poslije je bilo još puno žrtava i na koncu Domovinski rat, po tome se vidi koliko je ta naša sloboda skupo plaćena – rekao je Marušić.

Govorio je i saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, koji je podsjetio na značaj događanja iz 1935. godine. Prema njegovim riječima, sibinjske žrtve nisu važne samo za Brodsko-posavsku županiju, nego za cijelu Hrvatsku.

– Dobro je da ove dane obilježavamo, obilježavali smo ih i  prije. Ne smijemo dozvoliti da se zaborave žrtve iz 1935., kao ni svi oni drugi koji su dali svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku – rekao je Ćosić.

Vijenac je kod spomen-obilježja položio i načelnik općine Josip Pavić, koji je istaknuo da je to dan kada se svi s pijetetom sjećaju žrtava stradalih za neovisnost i slobodu Hrvatske.

– Sibinjske žrtve bile su prve koje su pale za neovisnost Hrvatske. Sjećamo se ujedno i svih žrtava u Domovinskom ratu, a naravno, i civilnih žrtava koje su pale za Hrvatsku – rekao je Pavić.

Žrtve ne smijemo zaboraviti

Jugoslavenski su žandari 19. veljače 1935. ubili nedužne sibinjske seljake Stipu Gunčevića, Antuna Ercegovića, Matu Pejića, Đuru Štimca, Petra Topalovića, Ivu Jankovića, Ivu Katalinića i Antuna Perkovića. Njihovo stradanje jedan je od simbola buđenja domoljubne svijesti ne samo stanovnika Sibinja nego cijelog hrvatskog naroda. Nažalost, mnogo godina poslije Hrvati će proživjeti istu sudbinu, no ovaj put svoju će slobodu i neovisnost izvojevati zauvijek.