Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Blaženko Boban najavio da će Županija pokušati naći dodatna sredstva za Alku

Sinjski alkari dogodine se predstavljaju u Versaillesu

1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
S obzirom na klimatske uvjete, odnosno veliku vrućinu tijekom održavanja Alke, već nekoliko godina razmišlja se o pomicanju termina

Vodstvo Viteškog alkarskog društva tradicionalno je posjetilo Splitsko-dalmatinsku županiju i župana Blaženka Bobana, kojega su pozvali da zajedno budu domaćini alkarskih svečanosti 306. Sinjske Alke i izvijestili ga o pripremama za alkarske svečanosti.

Epidemiološke mjere

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

– Sinjska Alka je snažan brend ne samo grada Sinja, Cetinske krajine i Splitsko-dalmatinske županije, nego i na nacionalnoj razini. Žao mi je što se zbog pandemijskih okolnosti prošle godine nije uspjelo predstaviti Alku i alkare u Versaillesu, u Parizu, ali evo čuo sam danas da bi se to moglo dogoditi iduće godine, ako se pandemija koronavirusa do tada zaustavi. Nisam propustio zahvaliti alkarima i upravi Alke na svemu što rade na očuvanju kulturne, povijesne, sportske i tradicijske baštine sinjskog kraja, Splitsko-dalmatinske županije i cijele Hrvatske. Županija Alku maksimalno podržava kao jedan od prepoznatljivih brendova na svom području i na području cijele RH. Ipak, samo u sinergiji i zajedništvu gradske vlasti, nas iz Županije i Vlade RH, Alka se može uspješno održavati i svake godine biti bolja i zanimljivija posjetiteljima te građanima Sinja i Cetinske krajine. Naravno da financija uvijek treba više, jer su i troškovi uvijek veći, ali pokušat ćemo naći dodatna sredstva – rekao je župan Boban.

Na sastanku se govorilo i o planovima VAD-a da se pomakne sat održavanja Sinjske alke.

– S obzirom na klimatske uvjete, odnosno veliku vrućinu u terminu održavanja Alke, već nekoliko godina razmišljamo o tome da se pomakne termin. No budući da se održava u gradskoj ulici koja zahtijeva određene promjene, moramo zajedno s Gradom donijeti tu odluku. Nadam se da će ove godine alkarsko trkalište biti ispunjeno do posljednjeg mjesta. Naravno, da bi netko ušao na trkalište mora zadovoljiti epidemiološke uvjete – da je cijepljen ili da je prebolio koronu unutar posljednjih 6 mjeseci ili da ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Nadam se da će odgovornost ljudi biti takva da će ispunjavati jedan od ova tri uvjeta i da će trkalište biti ispunjeno do kraja – kazao je predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

O zanimljivostima iz života alkara govorio je alajčauš Ivica Filipović-Grčić koji je na tu dužnost izabran 2014., a član je VAD-a od 1993. Rekao je da intenzivne pripreme traju nekoliko mjeseci, ali da pravi alkar živi Alku cijele godine. Alkarski vojvoda Boško Ramljak iznio je neke zanimljivosti o ovogodišnjoj 306. Alci.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

Vježba na trkalištu

– Procijepljenost alkara je dobra, a ima još vremena da bude i potpuna. Morali smo cijepiti i konje zbog opasnog herpesa koji se pojavio u svijetu i Europi. Zadnjih 15 dana priprema alkari će moći vježbati trčanje s kopljem na trkalištu, što puno znači i alkarima i alkarskim konjima koji se moraju pomalo privikavati na buku, fotografiranje blicom i slično. U dogledno vrijeme imat ćemo modernu konjušnicu gdje će turisti moći doći nakon posjete Muzeju alke jer mnogi, poglavito mladi, žele uživo vidjeti konje, konjičku opremu, odoru i rekvizite koji prate Alku – kazao je vojvoda, dodavši da na Alci očekuju oko 5000 gledatelja.