Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Pojačana suradnja Županije s Hrvatima u susjednim državama

Širenje gospodarske i kulturne suradnje

Foto: Osječko-baranjska županija
Izaslanstvo Općine Grude na čelu s načelnikom Ljubom Grizeljom posjetilo je Osječko-baranjsku županiju

U posljednje dvije godine Osječko-baranjska županija intenzivirala je svoje međunarodne aktivnosti, pa i suradnju s Hrvatima izvan domovine, osobito u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Uz susrete s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u tim susjednim državama, redoviti su i posjeti u povodu važnih događanja.

Tako je prošlog tjedna predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin sudjelovao na obilježavanju Spomendana rođenja bana Josipa Jelačića, jednog od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. U Novom Sadu tim je povodom održana sveta misa u crkvi sv. Jurja, organiziran je posjet rodnoj kući bana Jelačića te svečana akademija s kulturno-umjetničkim programom.

S druge strane, u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku zamjenik župana Goran Ivanović primio je izaslanstvo Općine Grude na čelu s načelnikom Ljubom Grizeljom iz Zapadnohercegovačke županije u BiH te predstavnike Slavonske udruge Hercegovaca na čelu sa Srećkom Tomasom.

– Tradicionalno dobri odnose Slavonaca i Hercegovaca i na taj način se žele još osnažiti, ali i proširiti preko uspostavljanja i formalnih prijateljskih odnosa Općine Grude s gradom ili općinom iz Slavonije koja ima slične karakteristike te je voljna za širenje gospodarske, kulturne i druge suradnje – poručuju iz Županije. Predstavnicima Općine Grude osobito je interesantno prenošenje iskustava u korištenju fondova Europske unije.