Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Vodeni val koji je poplavio karlovačko područje nizvodno prošao bez posljedica

Sisačko-moslavačka županija uspješno se obranila od poplava

Foto: SMŽ
– Katastrofalni potres oštetio je mnoge objekte, isto tako i vodne građevine. Imamo oko 200 milijuna kuna vrijednosti radova na području županije, poglavito na području Petrinje i Siska – kaže župan Celjak

Veliki i brzi porast vodostaja Kupe koji je izazvao velike probleme i poplavio više desetaka kuća na karlovačkom području bez većih problema prošao je nizvodno petrinjskim i sisačkim područjem.

– Izvanredne mjere obrane od poplava kod nas su proglašene još 30. prosinca 2020. godine i otada su aktivnosti Hrvatskih voda u
kontinuitetu. Nažalost, strašan potres koji nas je snašao oštetio je i nekoliko nasipa pa Hrvatske vode izvode radove na sanaciji nasipa, a na tri kritične točke na području Petrinje, kod Krnice, kod Bresta i na savskom području Siska kod Hrastelnice, na vrijeme su postavili boks-barijere. Postavljeno je otprilike 600 metara boks-barijera koje su punjene pijeskom, međutim voda je došla tek deset centimetara do boks-barijera. Dakle, kod nas na sreću i zahvaljujući aktivnostima Hrvatskih voda nije bilo nikakvih opasnosti, ni za živote ljudi ni za imovinu – rekao je župan Ivan Celjak komentirajući vodeni val koji je protekli tjedan prijetio području.

– Katastrofalni potres oštetio je mnoge objekte, isto tako i vodne građevine. Naravno da je za sve te objekte bilo potrebno  izraditi projektnu dokumentaciju, krenuti u radove i za sada, što se tiče aktivnosti Hrvatskih voda, mi smo zadovoljni dinamikom izvođenja radova. Imamo oko 200 milijuna kuna vrijednosti radova na području Sisačko-moslavačke županije, poglavito na području Petrinje i Siska – dodao je župan.

Radovi na sanaciji oštećenja od potresa obuhvatili su i područje Lekenika, na lijevoj obali Kupe u Žažini. Za rekonstrukciju obaloutvrde u dužini od 175 m Hrvatske vode izdvojile su oko 7 milijuna kuna.