Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Crna Gora ispričala se spomen-pločom na logoru Morinj

’Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore’

Foto: DNŽ
Postavljanje spomen-ploče inicirali su Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane Crne Gore

Na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori otkrivena je spomen-ploča zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima 
Domovinskog rata. Postavljanje spomen-ploče inicirali su Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo obrane Crne Gore, a otkrivanju su nazočili i potpredsjednik Vlade RH ministar branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman.

”Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi!” piše na spomen-ploči, na kojoj je naveden i podatak da je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku na tom mjestu od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. bio logor, tzv. Centar Morinj, za zatočene hrvatske civile i branitelje.

Otkrivanju spomen-ploče u ime Dubrovačko-neretvanske županije nazočio je zamjenik župana Joško Cebalo. Bili su ondje i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, načelnik Općine Konavle Božo Lasić i predstavnici županijske Udruge logoraša.

Ministar Medved zahvalio je svim bivšim zatočenicima logora Morinj koji su ustrajali u promicanju istine o stradanju i patnjama hrvatskih branitelja i civila. Istaknuo je kako dio zatočenika nije doživio razmjenu.

Prisutne su, u ime crnogorske vlade, pozdravili potpredsjednik vlade Raško Konjević te ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.