Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Suradnja slatinske Glazbene škole i osječke Akademije za umjetnost

Slatina se otvorila znanstvenoj i umjetničkoj sceni koja je diže na nacionalnu razinu

Foto: Mihaela Feldi
Grad će apsolutno podržati ovu kulturnu suradnju jer imamo kapacitete, od naših mladih do infrastrukture – poručio je gradonačelnik Denis Ostrošić

Velik korak za razvoj kulturne scene u Slatini – potpisan je Sporazum o suradnji između Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Glazbene škole Milka Kelemena Slatina. Doprinijet će to razvoju i razmjeni kulturnih, umjetničkih, znanstvenih, nastavnih i znanstveno-istraživačkih iskustava. – S obzirom na našu glazbenu scenu, ali i ostale odsjeke, likovni, glumački, kreativnu tehnologiju, primijenjenu umjetnost, možemo se uklopiti s različitim sadržajima – objasnila je dekanica Akademije Helena Sablić Tomić, koja je istaknula dosadašnju dobru suradnju na Međunarodnom glazbenom festivalu Dani Milka Kelemena.

ljeto u slatini Dvanaest sjajnih filmskih naslova na novoj lokaciji 'Kina pod zvijezdama'

Podrška lokalne vlasti

Zahvalila je Gradskoj upravi te najavila da bi Slatina, nakon nedavnog otvaranja nastavne baze u Gradskom kazalištu Virovitica, mogla postati nova nastavna baza Akademije. – Slatina se tako otvara znanstveno-umjetničkoj sceni koja ipak diže razinu od lokalnog prema nacionalnom, pa i europskom, i zato pozdravljam podršku gradonačelnika jer bez lokalne uprave ne možemo ništa. Sporazumom se Sveučilište upisalo i u mapu grada Slatine te vjerujem da ćemo ostati trajni partneri i pomoći vam u organiziranju manifestacija u povodu Dana grada i Dana Milka Kelemena – kazala je dekanica.

Angažman studenata

Ravnatelj Glazbene škole Antonio Brzica kazao je da je u 25 godina suradnje održan niz koncerata, sudjelovanja studenata u okruglim stolovima, pa čak i prezentacija doktorskih radova.

Izložba je posvećena pjenušcu koji je prvi put u Hrvatskoj proizveden u Slatini metodom šampanj Dan arhiva Izložba o pjenušcu “Slatinski biser”

– Prirodno je i logično, s obzirom na to da se Međunarodni glazbeni festival DMK održava u Slatini, odnosno Slavoniji, da zajedno pokušamo podignuti festival, uz pomoć Ministarstva kulture, na nacionalnu razinu. To bi, uz dodatnu financijsku potporu, donijelo još veću kvalitetu – istaknuo je Brzica.

– Već smo isplanirali aktivnosti s našim studentima, ponajprije za aplikaciju za sljedeći festival, ali i uz obilježavanje rođendana Milka Kelemena, tako da će naši studenti biti znatnije uključeni u programe – otkrila je prodekanica Antoaneta Radočaj-Jerković.

– Grad će apsolutno podržati ovu kulturnu suradnju jer imamo kapacitete, od naših mladih do infrastrukture – poručio je, pak, gradonačelnik Denis 
Ostrošić.

Street Art Festival Magic Leon oduševio Slatinčane