Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Rujan u Virovitičko-podravskoj županiji bit će u znaku vinskog festivala

“Slavonija i Podravina wine not!?”– spoj prirode, kulture, eno i gastro senzacije u pet manifestacija

Foto: Kristijan Toplak
Poznati smo po obnavljanju kulturne i povijesne baštine, a cilj nam je pozicionirati se na eno-gastro karti Hrvatske. Ovo je prva vinska manifestacija ekskluzivnog tipa u našoj županiji - ističe župan Igor Andrović

Kada su početkom srpnja stigli rezultati s prestižnog ocjenjivanja vina, Decantera iz Londona, bilo je jasno kako Virovitičko-podravska županija postaje sve važnija zvjezdica na enološkoj karti Hrvatske. S Decantera je, naime, u ovaj kraj stiglo najviše medalja dosad, ukupno osam – tri je “inkasirala” vinarija Apolitico, a pet PP Orahovica. Vina su i važan turistički adut.

Start 4. rujna

Na tragu toga, predstavljen je program vinskog festivala “Slavonija & Podravina wine not!?”, koji će biti u rujnu. Manifestaciju potpisuje Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, a sve u suradnji s turističkim zajednicama gradova Virovitica i Orahovica te općina Čačinci i Pitomača, kao i turističkom agencijom Draft.

- Riječ je o ciklusu od pet vinskih manifestacija “Slavonija i Podravina wine not!?”, možda malo provokativnog naziva, ali htjeli smo zapravo pokazati da mi nismo tipična vinska destinacija, ali da se svakako vinski turizam kod nas počeo razvijati. Svaka je manifestacija drukčija, za svakoga će se naći ponešto. Ukomponirali smo tu plemićko-vinsko druženje u Dvorcu Janković u Suhopolju, biciklijadu u virovitičkim vinskim vidicima gdje upoznajemo lokalne vinarije, pa poeziju i vino u Interpretacijskom centru Petra Preradovića u Pitomači. Slijedi potom vinski maraton u Orahovici i piknik na Jankovcu – rekla  je direktorica Turističke zajednice VPŽ Martina Jakelić.

Rujan će, tako, biti vinski mjesec koji starta uz Wine&Cake ladanjsku večer u Dvorcu Janković u Suhopolju 4. rujna. Osam dana 
poslije, 12. rujna, održat će se Vinska biciklijada “Virovitičkim vidicima” koja će se voziti od Golog Brda preko Svetog Đurđa do 
Rezovačkih vinograda.

Vinari nakon žetve medalja u Londonu organizirali GO!VGOrice Na svakih 33 hektara vinske ceste dolazi po jedan Decanter

“Poezija i vino” planirana je za 17. rujna, u Interpretacijskom centru za posjetitelje Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici. Dan poslije, 18. rujna, održat će se “Vinski piknik” na planini, a mjesto događaja bit će Park-šuma Jankovac.

Završni dio “Vinskog mjeseca”  zakazan je za 25. rujna, kada će se na području Orahovice održati “Wine&Run” Orahovica. Start je 
zakazan na izletištu Jezero, a potom slijedi obilazak PP Orahovice, Vinarije Patkoš, OPG-a Jović, Vinarije Matković te Destilerije 
Kostelac.

Bogat program

– Poznati smo po obnavljanju kulturne i povijesne baštine, a cilj nam je pozicionirati se na eno-gastro karti Hrvatske. Ovo je prva vinska manifestacija ekskluzivnog tipa u našoj županiji, program je iznimno bogat i zanimljiv i vjerujemo kako će odaziv biti više nego odličan. Pozdravljamo suradnju naših turističkih zajednica s vinarima koji su zajedno napravili sjajan posao. Virovitičko-podravska županija je poznata po obnovljenoj kulturnoj i prirodnoj baštini kroz EU projekte u proteklih nekoliko godina. Tijekom “Vinskog mjeseca” nudit ćemo vina koja se prezentiraju na području naše županije, od Orahovice pa do Pitomače. Imamo što ponuditi i vjerujem da će ovaj vinski festival zaživjeti te da će svaki idući biti još bolji i s još više vinara – rekao je župan Igor Andrović.

Programom “Slavonija i Podravina wine not!?” predstavit će se vina i vinari s područja Virovitičko-podravske županije. Cijena ulaznice za svaku manifestacije bit će 70 kuna, ali se može kupiti i paket ulaznica za svih pet  događaja vinskog festivala.

Svi zainteresirani koji žele posjetiti jednu od pet ili pak svih pet manifestacija, mogu se javiti Turističkoj agenciji DRAFT (e-mail: 
turisticka.agencija@draftdoo.hr, na broj mobitela 099/ 488 3618 ili putem njihove Facebook-stranice) te rezervirati svoje mjesto već na prvoj manifestaciji Wine&cake ladanjska večer u Dvorcu Janković u Suhopolju koja će se održati 4. rujna.

Ambasadorica i voditeljica svih pet vinskih degustacija je vrsna enologinja i vinarka Ivana Nemet.