Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska 2700 pregleda
Centar za ponovnu uporabu u Prelogu

Slike bačene kao otpad prodaju se po 900 kn, u ponudi i barski stol, igračke...

Centar za ponovnu uporabu u Prelogu
1/10
Obnovljeni stolac prodaje se po 65 kuna, noćni ormarić po 75, igračke po četiri... U planu je i on-line aukcija vrijednijih predmeta

- Vidite ove ormariće i stolice? Da ih nismo obnovili, u najboljem slučaju završili bi u reciklaži, a u najgorem na odlagalištu otpada. Ovako ih lijepo obnovimo pa mogu u  ponovnu uporabu po pristupačnim cijenama - tumači nam Siniša Radiković, direktor tvrtke Pre-kom iz Preloga u Međimurskoj županiji, koja danas otvara Centar za ponovnu uporabu (CPU), prvi koji osniva jedno komunalno poduzeće u Hrvatskoj.

Stolac od punog drva koji nakon što prođe kroz ruke djelatnika Stjepana Sinkovića, tesara po struci, izgleda kao nov, prodaje se po 65 kuna. Noćni ormarić može se nabaviti za 75 kuna i tako ponovno naći mjesto u nečijem domu, a set od pet barskih stolaca i stola, kojem je početna cijena bila 475 kuna, prodan je za 1000 kuna.

Dvije slike prodaju se po cijeni od 900 kuna. Svaka. Jedna je "Prodaja cvijeća na Neuen Markt u Beču" Frieda Schirokyja, gvaš iz 1916., a druga "Kuća triju djevojaka" Gastona Zelgera iz 1908. Komunalci su te bačene slike pokupili zajedno s ostalim otpadom iz jedne kuće. Mogu se kupiti i stare knjige po deset kuna za kilogram, odjeća po 30 kuna za kilogram, igračke po četiri kuna po komadu i drugo. Ponuda će se stalno nadopunjavati.

Radiković pojašnjava da CPU osim ekološke i ekonomske ima i socijalnu komponentu jer su u njemu prostor dobila i društvena poduzeća Naš izvor i Humana nova, koja zapošljavaju teško zapošljive skupine građana. O CPU se počelo govoriti još prije godinu dana. U Pre-komu su prvo čekali da Ministarstvo zaštite okoliša raspiše natječaj za sufinanciranje takvih ustanova, no kako natječaj nikako da osvane, odlučili su sami krenuti s radovima. Preuredili su plastenik od 440 četvornih metara, uloživši oko 400.000 kuna. Radiković ističe da je krupni otpad velik problem.

- U gospodarenju otpadom prevencija nastanka otpada i ponovna uporaba vrh su piramide otpada. Kroz otvaranje ovog CPU-a želimo proslaviti 15 godina rada Pre-koma, promovirati zapošljavanje osoba sa invaliditetom i rad društvenih poduzeća -  zaključuje. U planu je i online web aukcija za vrijednije stvari, darivanje socijalno ugroženih poklon bonovima, prikupljanje hrane kojoj istječe rok trajanja, popravci elektroničkih uređaja kroz povezivanje sa strukovnim školama i slično.