Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Radni sastanak u Osječko-baranjskoj županiji

Spajanje općina središnja tema koordinacije grado/načelnika

Foto: OBŽ
– Funkcionalno spajanje može biti financiranje zajedničkog službenika koji će obavljati određene poslove, upravnog odjela te trgovačkog društva ili ustanove – kaže županijska pročelnica Snježana Raguž

U središtu redovitog radnog sastanka čelnika Osječko-baranjske županije i 42 jedinice lokalne samouprave s područja županije bila je rasprava o poticajima za dobrovoljno funkcionalno i stvarno spajanje jedinica lokalne samouprave u RH.

– Otvoren je javni poziv Ministarstva financija za dodjelu pomoći na ime poticaja za dobrovoljno funkcionalno, odnosno stvarno spajanje JLS-a, a upravo su načelnici ti koji najbolje poznaju situaciju u svojim sredinama i koji će donositi ovakve odluke. Za sada nemamo naznake da bi netko od načelnika s područja naše županije to učinio, no poziv je tek otvoren te je i dalje moguće razmatrati ovo pitanje – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

– Funkcionalno spajanje može biti u obliku financiranja zajedničkog službenika koji će obavljati određene poslove, zajedničkog upravnog odjela te zajedničkog trgovačkog društva ili ustanove za obavljanje određenih poslova iz djelokruga rada jedinica lokalne samouprave. Poticaji će se odnositi na sufinanciranje u određenom postotku plaća i materijalnih rashoda zajedničkog službenika, kao i postotak izdvajanja jedinica lokalne samouprave koje izdvajaju za financiranje zajedničkog trgovačkog društva ili ustanove – pojasnila je županijska pročelnica Snježana Raguž.

Za stvarno spajanje, odnosno pripajanje nekih jedinica postojećoj jedinici, uvjet je da budu razvrstane u I. do V. skupinu prema indeksu razvijenosti.