Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
730 godina od potpisivanja Vinodolskog zakona

Srednjovjekovna jezgra Novog Vinodolskog u blagdanskom ozračju

advent
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Turizam Novog Vinodolskog napunit će iduće godine 140 godina od prvih ugošćavanja turista

Građani Novog Vinodolskog će početkom iduće godine, na Sveta tri kralja 6. siječnja, obilježiti 730 godina od potpisivanja Vinodolskog zakona, što je ujedno i Dan grada, a čija će srednjovjekovna jezgra u toj prigodi 'svijetliti' u blagdanskom ozračju.

Naime, u središtu grada na 'okupu' su na svega stotinjak metara i turnac, srednjovjekovna kula s frankopanskim kaštelom u kojem je 1288. godine potpisan Vinodolski zakon, te zvonik župne crkve svetih Filipa i Jakova, koja je u jednom razdoblju, nakon Krbavske bitke 9. rujna 1493. godine i dolaska biskupa Krištofora, bila i katedralom.

Dojmu suvremenosti gradskog središta ovih blagdanskih dana znatno pridodaje svojim blještavim bojama i blagdanska rasvjeta koja ga, uz to što zaista jest grad kulture i stjecište više tradicija, i turističko središte 21. stoljeća, koje će u Novoj godini biti obogaćeno i dvjema novim marinama.

A turizam ovog grada napunit će iduće godine 140 godina od prvih ugošćavanja turista, pa blagdanski noćni Novi Vinodolski, vjeruju Novljani, ima i svoju još svjetliju sutrašnjicu.