Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Stižu trkači iz 13 zemalja

Starta prva međunarodna atletska utrka kroz Nacionalni park Krka

NP Krka
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Staza polumaratona ima službeni međunarodni certifikat AIMS, što znači da će rezultat ostvaren na Krki biti vjerodostojan i važeći svugdje u svijetu

Kako javljaju iz NP Krka sedamsto pedeset trkača iz trinaest zemalja u subotu, 14. travnja trčat će od Eko kampusa Puljane do amfiteatra Burnum, stazom dugom 21 098 m. Osim te, bit će održana i Fun Run utrka, na stazi dugoj 5,5 km.

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su o detaljima utrke govorili, uime organizatora utrke, Robert Franjković, direktor Atletskog kluba Maraton 2000 iz Karlovca, i, uime partnera utrke, mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove 'Nacionalni park Krka'.

Nacionalni park Krka Veličanstvena priroda Staza prvog Krka polumaratona dobila je službeni certifikat

Polumaraton starta u Eko kampusu Puljane u 10 sati, a Fun Run utrka u 10,10 sati. Na cilju u amfiteatru Burnum u 11,30 bit će proglašen pobjednik Fun Run utrke, pobjednik 1. Krka polumaratona u apsolutnom poretku u 12,30, a pobjednici po kategorijama u 13 sati. Cjelokupni program završit će do 14 sati. U subotu, 14. travnja promet će u cijelosti biti zatvoren od 10 do 13 na trasi utrke, i to u sljedećim smjerovima:

Eko kampus Puljane – pristupna cesta do županijske ceste Ž6055 – Ž6055 od državne ceste D59 do centra Oklaja (Dom umirovljenika/Supermarket) – državna cesta D59 od raskrižja sa županijskom cestom Ž6055 do amfiteatra Burnum – u mjestima na nerazvrstanim cestama Parići, Bračići i Nečven – lokalna cesta 65025 i lokalna cesta 65014 od raskrižja s lokalnom cestom 65025 do izlaska na županijsku cestu Ž6055 u mjestu Čitluk.

Na tim dionicama moći će prometovati samo službena vozila i vozila Hitne medicinske pomoći. Promet će regulirati djelatnici Policije i redari koje će postaviti organizator. Na određenim dionicama (prije svega u mjestima Parići, Bračići i Nečven) promet će biti uspostavljen nakon prolaska zadnjih trkača.

Startni paketi

Trkači će svoje startne brojeve i startne pakete moći preuzeti u petak, 13. travnja u Skradinu, u ispostavi Javne ustanove 'Nacionalni park Krka', od 10 do 20 sati, ili na sam dan utrke, u subotu, 14. travnja, na startu u Eko kampusu Puljane od 7,30 sati. Osim startnog broja i čipa, okrjepe za vrijeme i nakon utrke i promotivnih materijala (vrećice za tenisice, majice, energetskog napitka), trkači će dobiti i ulaznicu za posjet Nacionalnom parku Krka' u vikendu u kojem se utrka održava.

Organizirani prijevoz za trkače

Na dan utrke organiziran je prijevoz autobusima za trkače iz Drniša (s autobusnog kolodvora), Šibenika (s autobusnog kolodvora) i Skradina (s autobusne stanice kod osnovne škole) direktno na start utrke. Autobus iz Drniša polazi u 7 sati, a iz Šibenika i Skradina u 6,45 sati. Prijevoz je besplatan, ali se trkači trebaju prijaviti e-mailom. Trkači koji na utrku dođu vlastitim automobilom moći će ga ostaviti isključivo na cilju, na parkiralištu u neposrednoj blizini amfiteatra. Od cilja do starta prevozit će ih autobusi, i to od 7,30 do 9 sati, kada polazi zadnji autobus. Trkači na start neće moći doći u vlastitom aranžmanu. Također, povratak s Burnuma neće biti moguć prije 13,30 sati jer će promet biti zatvoren u cijelosti. Svi autobusi, koji će prije utrke (u 9:30) biti parkirani u neposrednoj blizini starta, bit će označeni brojevima (npr. 1 – 150), tako da će trkači u njima moći ostaviti svoje stvari (u startnom paketu nalazi se bagtag jednak startnom broju).

Staza polumaratona ima službeni međunarodni certifikat AIMS, što znači da će rezultat ostvaren na Krki biti vjerodostojan i važeći svugdje u svijetu, priopćili su iz NP Krka. Na stazi će biti pet okrjepnih stanica, s vodom, izotoničnim napitkom i voćem. Glavna okrjepa bit će na cilju u Burnumu, u slavljeničkom ambijentu rimskoga vojnog logora. Najudaljenija točka staze nalazi se u mjestu Oklaj, gdje je okretište odakle se trkači vraćaju prema amfiteatru Burnum.

Staza Fun Run utrke ide izravno do amfiteatra Burnum. Na toj stazi bit će jedna okrjepna stanica, s vodom, pred kraj uspona iz kanjona Krke. Trkači polumaratona nosit će crvene startne brojeve od 300 nadalje, a trkači Fun Run utrke zelene brojeve od jedan nadalje.

NP Krka Međunarodni dan rijeka Novi turistički adut NP Krka: s vidikovca pogled na Čikolu