Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Razvojno-edukacijski centar Metalska jezgra

Stigla najmodernija oprema za 3D prototipiranje

Foto: Međimurska županija
S tvrtkom Topomatika razrađen je detaljan plan školovanja, kaže ravnatelj Mario Šercer

Nakon što je početkom veljače potpisan ugovor o opremanju prvog od dvaju laboratorija u budućem znanstveno-istraživačkom centru Metalska jezgra, u Međimurje je stigla najsuvremenija oprema za 3D prototipiranje.

Ilustracija Gotovo 90 milijuna kuna ulaganja Na školstvu se štedjeti neće, a nastavlja se i energetska obnova školskih zgrada

Projekt Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju - Metalska jezgra zaživjet će u kompleksu Centra znanja Međimurske županije kao znanstveno-istraživačka ustanova za povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske. 

Predviđena su dva laboratorija - Laboratorij za internet stvari i Laboratorij za prototipiranje, koji će činiti okosnicu znanstveno-istraživačkog rada. U laboratorijima će se testirati primjenjivost inovacija i materijala u strojogradnji, elektrotehnici i računarstvu, te razvijati prototipovi, programske platforme i aplikacije. Krajem svibnja stigla je prva oprema za 3D prototipiranje. 

- U drugoj polovici svibnja 2020. započelo je školovanje na softveru i opremi u koje su uključeni svi partneri na projektu, kao i djelatnici Metalske jezgre. Prvi dio edukacije odnosi se na pripremu i izvodi se djelomično online, a djelomično uživo na softveru za modeliranje i za rad na uređajima - rekao je ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer.