Prije nešto više od godinu dana otvoren je Tehnološko-inovacijski centar u Virovitici, znanstveno-istraživačka ustanova fokusirana na područje biotehničkih znanosti, posebno s naglaskom na područje poljoprivrede i prehrambene tehnologije. Ustanova je to koja organizira i provodi edukacije i savjetovanja, uz opremljene laboratorije kojima je omogućen razvoj novih proizvoda. Riječ je o projektu Virovitičko-podravske županije koji je realiziran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, na kojem su partneri bili Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.
U TIC-u su rekapitulirali prvih 365 dana, posebno u području vinarstva, gdje je ostvarena, ističu, sjajna suradnja s vinarima ovog
područja.
Vodeći u kamilici
– Sve udruge vinara i vinogradara prepoznale su benefite koji im suradnja s nama može donijeti. Više od 80-ak vinara, podrumara i hobista s tog područja minimalno su jednom od nas tražili neku vrstu savjetovanja. Unutar godine dana odrađeno je više od 500 uzoraka vina koja su analizom provjerena u jednom ili više parametara. Educirali smo naše vinare kako bi im vina bila što bolja i kvalitetnija, ali educirali smo i naše ugostitelje kako bi kulturu stola i ponude podigli na viši nivo – kaže ravnateljica Ivana Nemet.
Ono čime se ova županija posebno ističe jest sve veći broj prestižnih nagrada – čak 12 Decantera ove godine je stiglo i obojilo
vina s područja Virovitičko-podravske županije.
Radom ove ustanove zadovoljan je župan Igor Andrović.
– Između ostalog, cilj nam je bio pomoći poljoprivrednicima, našim vinarima, proizvođačima meda, mlijeka, ljekovitog bilja… kako bi njihov proizvod bio još kvalitetniji i konkurentniji na tržištu. U tome smo uspjeli jer, osim u sektoru vinarstva, odlični su rezultati i u sektoru ljekovitog bilja i meda. Odlična je i suradnja TIC-a sa studentima, a razvoj znanja zapravo je razvoj i poljoprivrede, gospodarstva i cijelog društva – naglasio je župan Andrović.
Virovitičko-podravska županija vodeća je u RH po proizvodnji kamilice. Od sijanja kamilice u jesen do žetve u lipnju, TIC je bio potpora svim proizvođačima ljekovitog bilja s područja županije u sklopu fizikalno-kemijskih analiza, predavanja, praćenja
određenih parametara tijekom sazrijevanja kamilice.
– No to nije sve, TIC je u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo
“Dr. Andrija Štampar” iz Zagreba krenuo u znanstveno istraživanje raznih sorti kamilice s područja Virovitičko-podravske županije kako bi utvrdili udio apigenin-7-glukozida te udio i sastav eteričnog ulja ovisno o vrsti tla – dodaje Ivana Nemet.
Još bolji med
– Trenutačno TIC u suradnji s projektnim partnerom radi na znanstvenom istraživanju pčelinje peludi, gdje se istražuje udio vode
u peludi, kao i mineralnih tvari, količina masti, bjelančevina te sastav šećera, od fruktoze do rafinoze. To je svakako važno za naše pčelare i još bolju kvalitetu meda po kojem je naša županija poznata diljem Hrvatske – zaključila je Nemet.