Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Radovi na vrijednom projektu Virovitičko-podravske županije počinju za dva do tri mjeseca

Stiže širokopojasni internet stanovnicima osam općina

Foto: Kristijan Toplak
Tako će se na području Crnca, Čačinaca, Čađavice, Mikleuša, Nove Bukovice, Sopja, Voćina i Zdenaca, graditi tzv. “autocesta budućnosti”, a Virovitičko-podravska jedina je županija u Hrvatskoj koja provodi takav projekt

Stanovnici osam općina s područja Virovitičko-podravske županije, odnosno Crnca, Čačinaca, Čađavice, Mikleuša, Nove Bukovice, Sopja, Voćina i Zdenaca, do 31. listopada 2023. dobit će širokopojasni internet, uglavnom optički, brzine od 30 do 100 Mbps.

Navedenih osam općina odlučilo se provesti projekt u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, koja je nositelj projekta. Tim je povodom župan Igor Andrović u Zagrebu sa zajednicom ponuditelja Roaming Grupom potpisao ugovor o projektiranju i građenju širokopojasne mreže na navedenom području. Vrijednost ugovora iznosi 39,446.503 kune.

Tako će se na području navedenih osam općina graditi tzv. “autocesta budućnosti”. Virovitičko-podravska jedina je županija u Hrvatskoj koja provodi takav projekt.

– Virovitičko-podravska županija u ovaj se projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno s osam općina lakše, brže i kvalitetnije izradila projekt koji će se sufinancirati kroz fondove EU, a u budućnosti stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet. Time će buduća mreža pojasa širokopojasnog interneta biti u vlasništvu općina i one će njom raspolagati. Ovim projektom pokazali smo koliko nam je važan ruralni razvoj malih općina u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj – istaknuo  je župan Igor Andrović.

– Početak radova može se  očekivati za dva do tri mjeseca. Ovim će projektom stanovnici 5613 stambenih jedinica s područja osam općina županije imati brzi internet – rekao je Hrvoje Komerički, zastupnik zajednice ponuditelja.