Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održana stručna konferencija  “Industrija 4.0 u strukovnom  obrazovanju – proizvodno strojarstvo”

Strukovne škole u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu bit će centri izvrsnosti

Foto: Dražen Kopač
Kroz projekt vrijedan 110 milijuna kuna učenici će učiti radeći na najmodernijim strojevima i opremi

Regionalni centar kompetentnosti je integrirani projekt čiji je nositelj Srednja strukovna škola Velika Gorica, a njegovo učenje 
temeljeno je na radu i potrebama tržišta rada. Uz Srednju strukovnu školu Velika Gorica dogradit će se i Srednja strukovna škola 
Samobor i Srednja škola Dugo Selo, a u sve tri škole uspostavit će se centri izvrsnosti.

Nadalje, modernizirat će se postojeći kurikulumi u strukovnim školama, uvesti novo zanimanje u obrazovni sustav, izraditi individualizirani programi za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom, izraditi programi obrazovanja odraslih, provoditi stručna 
usavršavanja, uspostaviti karijerni centar...

Umreženje strukovnih škola

A u sklopu tog, 110 milijuna kuna vrijednoga projekta, održana je i stručna konferencija “Industrija 4.0 u strukovnom obrazovanju – proizvodno strojarstvo”. Izlagali su, a poslije sudjelovali i u panel-raspravi, Ivica Veža s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Nedeljko Štefanić, Filip Valjak i Nikola Horvat s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, Ivan Marceković iz velikogoričke tvrtke “Teh-Cut” i Amir Šećerkadić iz tvrtke “Izit” iz Svete Nedelje.

O samom projektu govorili su njegov idejni začetnik, a sada glavni koordinator njegove provedbe Krunoslav Pilko i ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić. Uvodno je sudionike konferencije pozdravio zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Učenici će učiti radeći na najmodernijim strojevima i opremi. To je velika stvar! Kroz centre izvrsnosti stvorit ćemo  dodanu vrijednost strukovnoga obrazovanja – rekao je Kolarec.

RCK će umrežiti srednje strukovne škole u županiji, svi učenici koji se školuju za strukovna zanimanja dolazit će u tri centra izvrsnosti i učiti u realnim uvjetima.

Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave (softversko dizajniranje, programiranje strojnih tehnoloških postupaka, numeričko upravljanje strojem) i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, a Srednja škola Dugo Selo centar izvrsnosti za robotiku. Sva tri centra bit će opremljena najsuvremenijim strojevima, uređajima i opremom.

Postoji važan raskorak

Miroslav Antolčić, ravnatelj SSŠ Velika Gorica, rekao je da se kroz ovaj projekt provodi  značajna reforma strukovnoga obrazovanja.

– Danas postoji raskorak između strukovnoga obrazovanja, koje učenike priprema za realni sektor, i gospodarstvenika koji moraju biti proaktivni i vrlo brzo prilagoditi se promjenama. Centre kompetentnosti vidim kao sponu ta dva sustava – rekao je Antolčić.

Naglasio je da je važan segment projekta i usavršavanje nastavnika, njih više od 200, te povezivanje srednjoškolskih ustanova s realnim sektorom i visokoobrazovnim institucijama – kazao je ravnatelj Antolčić.