Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Potpisani ugovori o sufinanciranju javnog prijevoza studenata iz Brodsko-posavske županije

Studenti će za 75 kuna moći svaki dan putovati vlakom

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Pokusni projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja plus sve druge relacije u Hrvatskoj

Brodsko-posavska županija potpisala je gotovo 290 tisuća kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza 
željeznicom redovitih studenata s prebivalištem na području te županije. Početkom ove akademske godine neki su studenti ostali neugodno iznenađeni kada su dolaskom na željeznički kolodvor doznali da više nema besplatnih karata za prijevoz vlakom do mjesta studiranja, nego da moraju kupiti mjesečnu kartu u iznosu od 75 kuna.

Razlog tomu je što je Vlada RH ove godine krenula s pokusnim projektom povoljnijeg prijevoza studenata u cijeloj Hrvatskoj po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 75 kuna.

Osigurano 287.250 kuna

U projekt se uključila i Brodsko-posavska županija koja je prošli tjedan potpisala ugovor s Hrvatskim željeznicama o sufinanciranju troškova prijevoza studenata. Ugovor su potpisali župan Danijel Marušić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

– Potpisali smo četvrti uzastopni ugovor o povlaštenom, odnosno besplatnom prijevozu studenata. Donesena je odluka da se od 1. listopada do 31. prosinca iduće godine po jedinstvenoj cijeni svi studenti u Hrvatskoj mogu svakodnevno voziti kako za potrebe studiranja, tako i za svoje privatne potrebe, uključujući i ljetna putovanja vlakom na more – istaknuo je Ukić.

U županijskom proračunu za 2023. godinu bit će osigurano 287.250 kuna za sufinanciranje prijevoza 383 redovita studenta koji imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije. Prema Marušićevim riječima, taj projekt pridonosi gospodarskom jačanju Slavonije, ali i jačanju ljudskih potencijala.

– Radi se o mogućnosti da 383 naša studenta neograničeno putuju u bilo kojem smjeru. Naravno da mi želimo imati što više 
visokoobrazovanih ljudi, ali isto tako želimo i da se ti ljudi uz dobru edukaciju mogu neograničen broj puta vraćati u našu županiju. 
Time njihovim roditeljima želimo olakšati njihovo studiranje, a njih potaknuti da se vrate i ostanu ovdje te da jednog dana dobijemo stručnjake u zanimanjima za koja se oni obrazuju – rekao je Marušić.

Sve relacije unutar RH

Županija će sufinancirati prijevoz redovitih studenata u navedenom iznosu temeljem rezultata objavljenog javnog poziva za iskaz interesa od 1. prosinca 2022. do 30. rujna 2023. Pokusni projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja plus sve druge relacije u Hrvatskoj, uključujući jednodnevne izlete, odlaske liječniku i na ljetovanje te druga putovanja. Iako je to nekima možda manje poznato, vlak je često prijevozno sredstvo studenata. Inače, tim projektom obuhvaćeno je 113.000 redovitih studenata iz cijele Hrvatske.