Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Buran sastanak s gradonačelnikom:

Stvarno nam je prekipjelo, hoćemo novu školu za našu djecu

Osnovna škola Milana Amruša
Foto: Ivica Galović/Pixsell
U staroj školi su katastrofalni uvjeti, a ne ispunjava ni osnovne pedagoške standarde. Zbog velike količine oborina prokišnjava, a sa stropa otpada žbuka

Burno je bilo na sastanku brodskog gradonačelnika Mirka Duspare s roditeljima Osnovne škole Milana Amruša, koja je već 41 godinu privremeni smještaj za svu djecu s posebnim potrebama u Brodsko-posavskoj županiji.

Podsjetimo, roditelji su nedavno prosvjedovali zbog katastrofalnih uvjeta u staroj školi koja ne ispunjava ni osnovne pedagoške standarde i koja zbog velike količine oborina prokišnjava, a sa stropa otpada žbuka. Ogorčeni su jer već dugi niz godina slušaju obećanja o gradnji nove školske zgrade koja nikako da se realiziraju, a dio njih optužbe je usmjerio i na račun gradske uprave. Na sastanku su frcale brojne optužbe i traženi su krivci.

- Stvarno nam je prekipjelo. Ne zanima nas više nikakvo privremeno rješenje. Nemamo ni strpljenja ni snage ni volje za daljnje čekati. Hoćemo novu školu za našu djecu - poručila je Selena Šekuljica, majka jedne učenice.

Konkretni prijedlozi bit će predočeni predstavnicima Ministarstva

Na sastanku je roditeljima i nastavnicima škole prvi put prezentirano što je Gradska uprava u proteklih deset godina činila po pitanju projekta izgradnje nove školske zgrade, nakon čega su se strasti ipak malo smirile. Duspara je rekao kako je Grad još 2013. godine Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU prijavio izradu projektne dokumentacije za izgradnju nove školske zgrade, što je nadležno ministarstvo tada odbilo. Bez obzira na takav ishod, Grad je odlučio samostalno financirati izradu projektne dokumentacije, osigurano je zemljište za izgradnju objekta i dobivena je građevinska dozvola. Projekt je tada prijavljen Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU za financiranje darovnicom Kraljevine Norveške, koju je Hrvatska dobila, pa se očekuje pozitivan ishod. Roditelji i gradonačelnik na kraju su se dogovorili kako će od nadležnih institucija zajedno tražiti rješenje.

- Bilo je burno, ali i dobro je da je tako. Pozvat ćemo predstavnike nadležnih ministarstava na sastanak na kojem ćemo izaći s konkretnim prijedlozima, nakon čega očekujemo i konačno rješenje situacije kako bi naši učenici nastavili pohađati program u najboljim mogućim uvjetima – rekao je Duspara.