Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
U Slavonskom Brodu tradicionalni susret sjećanja na 402 djece poginule u Domovinskom ratu

Svake godine bude se najteže rane, tuga i bol roditelja ne prestaje

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Slavonski Brod nije slučajno izabran za mjesto održavanja susreta ”Mali križ – velika žrtva”. U tom je gradu u ratu poginulo čak 28 djece, čitav jedan razred.

”Mali križ – velika žrtva” naziv je susreta koji se 20. put održao u Slavonskom Brodu u znak sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu. Kod spomenika “Prekinuto djetinjstvo” vijence su položili roditelji poginule djece, predstavnici državnog vrha, Brodsko-posavske županije, izaslanstvo Grada Slavonskog Broda, predstavnici Policijske uprave brodsko-posavske te predstavnici političkih udruga i udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Valja podsjetiti kako je tijekom rata u Hrvatskoj poginulo 402 djece.

Iako je od tragičnih događaja prošlo već tri desetljeća, tuga i bol roditelja ostaju isti. Svake se godine iznova bude najteže rane 
i emocije. Među sudionicima ovogodišnjih susreta bila je i Zadranka Mira Šljepica, čijem je sinu u trenutku pogibije bilo 14 godina. Miljenko je poginuo na Crnom 1993., stao je na nagaznu minu.

– Miljenkovo djetinjstvo je prekinuto. On nije imao nekih  posebnih želja, htio se samo još igrati. Ali eto, Bog je htio da se igra tamo gore. Meni je svaki dan težak, ali danas sam ovdje s drugim roditeljima i nekako se drugačije osjećam – rekla je Mira.

Slavonski Brod nije slučajno izabran za mjesto održavanja susreta. U tom je gradu u ratu poginulo čak 28 djece, čitav jedan razred. Trude se na lijep i dostojanstven način sačuvati istinu i uspomenu na svoje najmilije.

– Mi smo smatrali i smatramo i dalje da je ova žrtva nešto čemu bismo se trebali klanjati svaki dan, ne samo jednom godišnje. Ovo mjesto je sveto, kao i ovi susreti – rekla je Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.