Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Gradonačelnik Bjelovara, HSLS-ov Dario Hrebak:

Govorili su da je nemoguće da hrana s bjelovarske njive završi na školskom stolu

Dario Hrebak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
U bjelovarskim se školama i vrtićima od ove sezone služi 'Bjelovarski doručak', robna marka proizvoda s OPG-ova zvat će se 'Bjelovar fresh'

Potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak u proljeće je mnoge iznenadio kada je ostavio poziciju državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova da bi se “spustio” na lokalnu razinu. Kao gradonačelnik Bjelovara obećao je realizirati projekt Bjelovarski doručak, što je i uspio napraviti do početka školske godine.

– Svi su nam u kampanji, kad smo to obećavali, govorili da je taj projekt nemoguće realizirati i da govorimo gluposti, da je nemoguće da hrana s bjelovarske njive završi na bjelovarskom školskom stolu. No, stupili smo u kontakt s udrugama voćara, ratara i medara te dobili 30-ak lokalnih proizvođača s više od 30 različitih proizvoda da bi nam djeca od početka školske i vrtićke godine jela zdravu i svježu hranu. To je naš cilj i poruka da mali OPG-ovci mogu uspjeti, ali i da nam djeca jedu zdravu hranu. Naš projekt obuhvaća jaja, meso, voće, povrće i med, nažalost mlijeko nismo uspjeli ubaciti u priču jer malih domaćih mljekara sa svježim mlijekom zbog loše situacije u tom sektoru jednostavno nema. Tu cijelu priču mislimo širiti, počevši od lokalnih restorana, umirovljeničkih domova, razmišljamo o ujedinjavanju tih naših OPG-ovaca, širem plasmanu na tržište i čak stvaranju robne marke “Bjelovar fresh”.

Govorili ste o Bjelovaru kao pametnom gradu, što je smjer u kojem bi trebala ići cijela država. Kako ide realizacija tog plana?

Bjelovar je grad koji je posljednjih nekoliko godina stagnirao. Putem pametnog grada i uvođenja novih digitalnih tehnologija, novih načina komunikacije s građanima i načina funkcioniranja općenito gradske uprave kao servisa, želim da Bjelovar prednjači kao moderan grad budućnosti i tu smo već implementirali nekoliko projekata, kao što je Gradsko oko (sustav za zaprimanje i pregled prijava problema u domeni komunalnog sustava jedinice lokalne samouprave). Nastavak te priče su škole i obrazovanje, što je meni osobno vrlo bitno. Želim da Bjelovar ima pametne škole, da to budu škole budućnosti, da djeca uče više informatike, kibernetiku, robotiku – i tako barem kroz izvannastavne aktivnosti počnu shvaćati algoritamski način razmišljanja. To je budućnost, već ih sada treba usmjeravati na to ako želimo da budu korisni na tržištu rada. Hvala i ljudima koji su radili na projektu veleučilišta, Bjelovar je dobio treći studij i do kraja jeseni dobit ćemo status veleučilišta jer smo uz postojeću mehatroniku i sestrinstvo dobili još i računalstvo. Nije moja zasluga, ali nešto je čime se grad treba pohvaliti.

Bjelovar nazivate baterijom Hrvatske?

Bjelovar je sukladno studiji Instituta Hrvoje Požar ocijenjen kao grad koji ima perspektivne izvore geotermalne energije i to je smjer kojim trebamo ići. Nadamo se da će iduće godine u proizvodnju krenuti najveća elektrana na geotermalni princip u Hrvatskoj i jedna od najvećih u Europi, gradi je jedna velika turska multinacionalna kompanija, a proizvodit će više od deset megavata. Nažalost, i tu se pokazao problem s birokracijom, ljudi rade deset godina, no usporeni su zbog birokracije. Sad se gradi punim intenzitetom i očekujemo probno puštanje već iduće godine. Već imamo dvije male bioenergane na poljoprivredni kompost, treću treba pustiti uskoro u pogon, na jednoj smo počeli radove prošlog tjedna i, kad bi se sve to pustilo u pogon, Bjelovar bi zadovoljavao više od 50 posto svojih potreba za električnom energijom na godišnjoj razini, što bi uvelike premašilo ono što EU očekuje od RH, a to je 20 posto udjela u obnovljivim izvorima energije. Mi smo kao država daleko od toga, ali Bjelovar je daleko ispred europskog prosjeka i zato se možemo smatrati baterijom u tom smislu.

Potpredsjednik ste HSLS-a, stranke u vladajućoj koaliciji koja kao da je postala nevidljiva. Gdje je HSLS danas?

Nije mi svejedno gdje je HSLS danas, pali smo dosta nisko i sami smo si krivi za taj pad, i sam se smatram odgovornim bez obzira na izvrstan rezultat u Bjelovaru. Vjerujem da je prostor na političkoj sceni otvoren, samo ga treba uzeti, no treba imati i hrabrosti za to, svježih i novih ideja. Hrvatska je počela s liberalizmom i tradicija liberalnih birača u RH postoji, samo ih treba probuditi. Jesmo u koaliciji s HDZ-om, korektan smo partner, ne kažem da ih trebamo kritizirati, ali trebamo imati svoj jasan stav koji je dio naše liberalne politike i morat ćemo biti malo jasniji i artikuliraniji. Darinko Kosor napravio je izuzetno težak proces stabilizacije stranke. Stranka nakon Darinka mora napraviti daljnji iskorak s mlađom generacijom političara za neke nove izazove vraćanja liberala u fokus na političkoj sceni.

Jeste vi ta mlađa generacija?

Ne bježim od odgovornosti, sigurno da imam ambiciju s 36 godina. No, prvo želim ispuniti svoje obećanje građanima Bjelovara, odraditi svoj mandat, dokazati se, a potom razmisliti i o kandidaturi za predsjednika HSLS-a.

Hoće to biti u skorijoj budućnosti?

Razmišljam o tome da se kandidiram za sljedeći mandat.

Gdje su liberali danas u Hrvatskoj?

Izgubili smo vjerodostojnost, i HSLS i HNS, dugo smo se kontaminirali raznim političkim trgovinama, u kampanjama bismo govorili o sadržaju, a poslije o firmama.

Branili smo se tezom da su nas pojeli stariji partneri, ali ne slažem se s time jer onda ja ne bih pobijedio u Bjelovaru. HSLS se treba okrenuti temama koje su bitne za društvo, ne uvlačiti se u svjetonazorske polemike i vrlo se rigidno obračunati sa svakim oblikom populizma. Hrvatskoj je populizam jako naštetio, ali bojim se da toga još nismo potpuno svjesni. Mislim da će prostor za liberale i konstruktivnost u politici doći kada shvatimo da nam populizam ne treba i da nam je nanio puno zla.

Reformu obrazovanja treba odmah provesti     

Za što se danas zalažu liberali, koja je njihova politika?

Trenutačno je ne vidim, ali mislim da treba biti usmjerena na obrazovanje, gospodarski napredak u smislu novih tehnologija, stvaranje Hrvatske kao pametne države te na efikasnost i kvalitetu javne uprave. Birokracija nas je uništila i uništava nas, poduzetnici s kojima razgovaram žale se upravo na to i žele surađivati s gradovima jer su brži i fleksibilniji u izdavanju dozvola i svladavanju administrativnih barijera.

Podržavate reformu obrazovanja?

Nema tog političkog imperativa koji može nadomjestiti tu reformu i ona se mora provesti uz opći konsenzus svih stranaka. Nije dobro prebacivanje loptice između dva partnera u Vladi, trebaju naći konsenzus da reforma počne što prije, nemamo vremena za čekanje, pogotovo ne za osnivanje nekakvih novih povjerenstava.