Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Svinjokolje će biti, a radi se i na zaštiti slavonskog kulina i šunke

NASTAVLJA se rad građevinske i veterinarske inspekcije vezan uz kategorizaciju objekata i mjere uzgoja
Foto: Brodsko-posavska županija
Na aktualnom satu Županijske skupštine dominirala su pitanja vezana uz epidemiju uzrokovanu pojavom afričke svinjske kuge

Problematika oko afričke svinjske kuge dominirala je aktualnim satom 19. sjednice Skupštine Brodsko-posavske županije.

Privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović istaknuo je kako nedavna pojava ove bolesti u selu Kupina u općini Velika Kopanica kratkoročno ne mijenja situaciju te kako zona zaštite u Brodsko-posavskoj županiji i dalje postoji u općinama Gundinci, Sikirevci i Slavonski Šamac, dok se zona nadziranja odnosi na Vrpolje, Oprisavce i Veliku Kopanicu.

Sanacija u tri smjera

Da nije evidentiran slučaj u Kupini, u županiji bi još 26. listopada bio omogućen promet svježim mesom. Burazović je dodao kako građevinska i veterinarska inspekcija rade svoj posao vezano za potrebnu kategorizaciju objekata i mjere uzgoja.

Vijećnik Robert Matasović (DP) pitao je hoće li oštećeni proizvođači uz novčanu naknadu dobiti i pomoć u obliku novih praščića. Župan Danijel Marušić odgovorio mu je da će pomoć države biti sveobuhvatna.

– Vlada je dosad za sanaciju štete na ovom području uplatila 3,3 milijuna eura. Postoji program težak osam milijuna eura u tri smjera – pomoć svinjogojcima zbog otežane proizvodnje, obnova klaonica i obnova stočnog fonda prasadi – rekao je Marušić.

Vijećnike je zanimalo i hoće li biti svinjokolje te što su Županija i institucije učinile da taj tradicionalni slavonski običaj dobije status nematerijalnog kulturnog dobra?

– U tzv. slobodnom dijelu županije svinjokolje su dozvoljene bez ikakvog roka, dok se u mjestima u zonama ograničenja svinjokolja može raditi u dvorištima, ali na način da se iz klaonica doveze pothlađena polovica. Što se tiče statusa, suhomesnati proizvodi kao što su slavonski kulin i šunka stavljeni su po strani s obzirom na pandemiju, ali intenzivno se radi na njihovoj zaštiti – rekao je pročelnik Burazović.

Povećan iznos odštete

Na sjednici je usvojen prijedlog odluke o kriterijima za raspodjelu sredstava za hitnu sanaciju štete na stambenim objektima nužnim za život nastale zbog jakog olujnog nevremena od 19. i 21. srpnja. Župan Marušić podnio je amandman na prijedlog odluke, predloživši da se iznos od 3,227.584 eura za sanaciju štete na stambenim objektima poveća na 4,827.584 eura, a postotak podmirivanja nastale štete poveća s 40 na 60 posto, što je jednoglasno prihvaćeno.

Vijećnici su podržali i prijedlog odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu uz prihvaćanje amandmana oporbenih vijećnika te prijedlog odluke o izmjeni odluke o davanju suglasnosti Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje specijalizacija.

Odobrene su 174 potpore u ukupnom iznosu od 442.085,59 eura, a s korisnicima su potpisani ugovori brodsko-posavska županija Platili smo laboratorijske nalaze, a rijetko koje potpore to obuhvaćaju REKORDER po broju darivanja je Branko Tomek iz Cernika Povelje zahvalnosti dobrovoljnim darivateljima krvi "Spasiti jedan život nešto je doista veliko, a ovi ljudi su spasili tisuće života" PRVI simulacijsko-edukacijski centar za upravljanje rizicima od katastrofa bit će u Sl. Brodu brodsko-posavska županija Grade edukacijski centar za brz i učinkovit odgovor na krizna stanja