Izbornik
Naslovnica Županije
Izgradnja je počela još 2018, godine

Svoji na svome: otvoren novi vatrogasni dom u Dugom Ratu

GRADNJA je počela još 2018., kamen temeljac za ovu zgradu položio je upravo župan Blaženko Boban, koji je s ministrom Erlićem bio i na otvaranju
1/5
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Radi se o objektu koji je Splitsko-dalmatinska županija financirala s gotovo 2,5 milijuna kuna, a nositelj projekta je Općina Dugi Rat. Sigurnost je primarni segment života, istaknuo je župan Blaženko Boban

U Dugom Ratu otvorena je nova zgrada vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija". Radi se o objektu koji je Splitsko-dalmatinska županija financirala s gotovo 2,5 milijuna kuna.

Djeluju više od 80 godina
– Sigurnost je primarni segment života, a živjeti u sigurnosti znači razvijati gospodarstvo i sve druge grane djelovanja. DVD Dugi Rat kroz svojih 80 godina djelovanja sve je ovo uistinu zaslužio, zbog sadašnjih generacija, ali i onih koje su godinama sanjale o tome da imaju jedno ovakvo mjesto – rekao je na otvaranju župan Blaženko Boban i napomenuo kako je Županija uz financiranje Doma financirala i nabavu jednog navalnog vozila za DVD Dalmaciju.

Za sada je uređeno prizemlje objekta, dok će se ostatak naknadno urediti, a Boban je i najavio kako će se u idućem proračunu predvidjeti sredstva za uređenje preostalog prostora.

– Imao sam čast 2018. godine položiti kamen temeljac za ovaj dom. Rekli smo tada da će financiranje ići teško, ali imamo mi snagu i moć i danas smo pokazali, zajedno s općinom i nizom drugih institucija, da možemo doći do kraja. Doći ćemo do kraja i gornjeg kata. Svaki DVD pomaže prilikom različitih nepogoda, ali to je i mjesto gdje se niz drugih aktivnosti događa – kazao je župan Boban te zaželio vatrogascima da ih prati blagoslov sv. Florijana.

Na svečanosti je bio i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, koji je najavio da će Vlada u idućim godinama iz europskih sredstava povući više od 400 milijuna eura namijenjenih opremanju i prevenciji od prirodnih katastrofa.

– Čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta koji će omogućiti bolju pokrivenost sustava vatrogasne zaštite, ne samo u Dugom Ratu nego i cijelom obalnom dijelu. Kao Vlada stavljamo veliki naglasak na ulaganje u sustave zaštite i spašavanja jer su krize poput požara i poplava sve češće, zato u ova mirna vremena moramo više ulagati u taj sustav, da možemo s novim tehnologijama na vrijeme reagirati i najaviti rizične događaje i na taj način štititi stanovništvo. Naši vatrogasci su ponos. Njihova znanja koriste svima, ne samo u Hrvatskoj već i vani. Uistinu, sve što se radi u kontekstu vatrogasaca doista je vrijedno – izjavio je ministar Erlić.

Osobito zadovoljan i sretan bio je predsjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat Živko Žilić. Dom su dugo čekali. Izgradnja je počela još 2018, godine, a onda je došla i korona i sve se usporilo pa i građevinski radovi. Međutim, dočekali su useljenje.

– Vrhunski doživljaj! Danas je poseban dan za našu zajednicu, dan koji smo čekali godinama. Ovo je trenutak radosti i ponosa za sve nas, a prije svega za naše hrabre vatrogasce koji svojim trudom i predanošću osiguravaju našu sigurnost. Dugi Rat uvijek je bio zajednica koja se brinula za svoje sugrađane, a vatrogasci su uvijek bili srce ove zajednice, spremni odazvati se na svaki poziv u nevolji, bez obzira na uvjete i opasnosti koje su ih čekale. Bilo je suza radosnica jer smo napokon dočekali da smo svoji na svome – kazao je predsjednik DVD-a Dalmacija Živko Žilić i dodao kako su već krenuli sa selidbom iz starih prostora.

Služit će i udrugama
Nova zgrada vatrogasnog doma nije koncipirana samo da bi služila vatrogascima nego i kompletnoj lokalnoj zajednici, no korištenje tog dijela zgrade, namijenjenog udrugama kao i svim mještanima općine Dugi Rat, još će neko vrijeme pričekati.

Nositelj projekta uređenja novog vatrogasnog doma je Općina Dugi Rat, a načelnik Tonči Bauk najavio je kako će se kroz 2024. godinu financirati nabava jednog kamiona. Za novi Vatrogasni dom dobivena je uporabna dozvola, koja je postala pravomoćna 1. rujna ove godine.

Vatrogasno društvo Dalmacija Dugi Rat osnovano je još 1938. godine. U proteklim godinama društvo nikada nije prestalo s radom, a operativni članovi društva sudjelovali su na svim velikim požarištima od Zadra do Dubrovnika, uključujući i otoke, te su u mnogim tim akcijama bili nagrađivani za svoj doprinos i hrabrost u sprečavanju požara. Njihov najveći uspjeh, ističu iz DVD-a, je uključivanje mladih ljudi.