Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OČEKUJE SE VIŠE OD 15 TISUĆA LJUDI

Tradicija i lipicanci – glavni su aduti đakovačke adventske čarolije na Strossmayerovu trgu

1/2
Foto: Maja Muškić
Na širokom trgu biskupa Strossmayera razlijeva se svjetlost adventskih svijeća, čuje se zvon praporaca s fijakera lipicanaca...

Dok kristalna jeka zvona iz zvonika đakovačke katedrale odzvanja širokom slavonskom ravni, ispod njih, u njezinu krilu, svio se najljepši adventski vijenac, u čijem središtu žubori voda, kao simbol života. Dva zvonika, kao dva stražara, bdiju nad svakim tko u njihovu sjenu zađe. Na širokom trgu velikana, biskupa Strossmayera, rodila se čarolija. Razlijeva se svjetlost adventskih svijeća, čuje se zvon praporaca s fijakera đakovačkog ponosa, njegovih lipicanaca. Tradicija je to duga više od pet stoljeća, a gizdavi lipicanci svu svoju raskoš i ljepotu pokazuju i na Božićnom balu.

ĐAKOVO Glazbeno-scenska predstava u ergeli lipicanaca

Niz koncerata

Najmlađi mogu uživati u posebnoj priči Državne ergele Đakovo pod nazivom "Moj advent na lipicancu". Osim vožnji kočijom u gradu Đakovu za sve "male jahače" organizirano je jahanje u zatvorenoj jahaonici. Poseban doživljaj su i noćne vožnje "Adventskim fijakerom" Državne ergele Đakovo.

– Jedan od razloga zbog kojeg svakako trebate posjetiti Advent u Đakovu zasigurno se krije u činjenici da je on oslonjen na tradiciju i nije se prepustio komercijalizaciji. U drvenim kućicama na adventskom sajmu na Strossmayerovu trgu, vrijedni slavonski ljudi nude svoje rukotvorine, proizvode, ono što simbolizira ovaj kraj. Šire se mirisi poznatih jela, pjevaju se tradicionalne božićne pjesme. I sama čarolija kao da pjevuši i poput lahora dotiče na trenutak adventski vijenac, pa onda kućice, pa klizalište – navode u Gradskoj upravi Đakova.

1/6 Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Program Adventa u Đakovu obogaćen je zabavnim sadržajima i koncertima poznatim izvođača koji svoje nastupe temelje na prigodnim blagdanskim pjesmama. Tako će 19. prosinca nastupiti Golden String Orchestra i Art Voice, 20. prosinca Sanja Hajduković i Slavonski vez, 21. prosinca Swingers Band, 22. prosinca Petra Antolić i Group, 23. prosinca MVS Bećarine KUD-a Tena, 24. prosinca bit će u crkvi Svih svetih održan koncert Tamburaškog orkestra Općine Semeljci, Ženske klape Certissa i MVS Bećarine KUD-a Tena. Zatim će 26. prosinca na trgu nastupiti Barb&The June, 28. prosinca Soulfingersi, a na Silvestarsku noć Igor Delač i Aura band.

ADVENT NA VIRU Paljenje svijeće uz koncert i puštanje lampiona

Ukrasili jele

I ove godine bit će postavljene žive jaslice na Badnjak na trgu. Prošlogodišnji Advent posjetilo je 15.000 ljudi, a očekuje se isti ili veći broj i ovog prosinca.

Gradonačelnik Marin Mandarić u petak je s mališanima iz vrtića ukrasio jelke.