Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U Svetom Ivanu Zelini održana 54. izložba vina kontinentalne Hrvatske

Traminac Josipa Rajakovića najbolji na zelinskoj izložbi vina

Foto: Dražen Kopač
Osim šampionskog priznanja, Rajaković je dobio i nagradu za najbolje ocijenjeno pjenušavo vino Zagrebačke županije ionu za najbolje ocijenjeno vino iz posljednje godine berbe

Nije mu prvo priznanje, ali je dokaz da iz godine u godine njegova vinarija proizvodi vrhunsku berbu. Traminac Josipa Rajakovića iz Krašića, izborna berba prosušenih bobica, berba 2019., šampionsko je vino 54. izložbe vina kontinentalne Hrvatske, održane nedavno u Svetom Ivanu Zelini. Rajaković je za svoj traminac dobio i nagradu za najbolje ocijenjeno predikatno vino kontinentalne Hrvatske i šampionsko priznanje za najbolje ocijenjeno vino Zagrebačke županije.

Sve kvalitetnija vina

Na ovogodišnjoj izložbi ocijenjena su 374 vina, a najviše je bilo graševina. Tradicionalno se zadnjih godina održava početkom  lipnja, a za nju pristiže i do 300 uzoraka vina. Najbolje ocijenjenim vinima uručuju se nagrade u sklopu posebne večernje svečanosti. Vina ocjenjuje stručno povjerenstvo, dobri poznavatelja vina kontinentalne Hrvatske. Unazad nekoliko godina, u sklopu Izložbe dodjeljuju se i priznanja za najbolje ocijenjena vina Zagrebačke županije.

Uz šampionski traminac, Josip Rajaković je dobio i nagradu za najbolje ocijenjeno pjenušavo vino Zagrebačke županije – pjenušac Grünwald Lucija, berba 2020. –  i nagradu za najbolje ocijenjeno vino iz posljednje godine berbe – izborna berba prosušenih bobica traminca.

Najbolje ocijenjeno bijelo mirno suho vino Zagrebačke županije je graševina Andrije Korenike iz Vrbovca, berba 2021., najbolje ocijenjeno bijelo mirno vino s ostatkom šećera traminac Borisa Mahača iz Dugog Sela, berba 2021., a najbolje ocijenjeno crno vino cabernet sauvignon OPG-a Vina Župančić iz Samobora iz berbe 2019. godine. Nagrade najuspješnijim vinarima Zagrebačke županije uručili su pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković i zamjenik župana Damir Tomljenović.

– Ako na nešto možemo biti ponosni, to su naši vinari. Ponosni smo na njihovo napredovanje i sve kvalitetnija vina. Sve ono što smo u njih uložili višestruko su vratili. Našim mjerama pratimo ih kroz sve faze njihove proizvodnje – rekao je Tomljenović dodavši da se i mjerama Županije i resornoga ministarstva potiču mladi ljudi da ostanu na ruralnom prostoru i nastave razvijati vinogradarstvo i vinarstvo.

Nagradu “Ljerka Habuzin” za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina primila je Vinarija Puhelek-Purek, dok je nagrada za doprinos razvoju ekološkog vinogradarstva uručena  OPG-u Ivana Antuna Čegeca, za zweigelt berbe 2021.

Najbolji iz godine u godinu

Rajakoviću, dakle, ovo nije prvi put da je njegov traminac bio najbolji u kontinentalnoj Hrvatskoj. Šampionsko priznanje za berbu prosušenih bobica traminca iz berbe 2017. godine dobio je i na 51. Izložbi vina. Njegova je berba konkurirala i na Danima krašićkoga kraja 2018. godine. Na Danima vina na Vivodini Rajaković se okitio s četiri zlata.