Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Veliki uspjeh hrvatskih inovatora u Njemačkoj

Tri zlata i jedno srebro za samoborske izume

Foto: Zagrebačka županija
Hrvatski inovatori osvojili su tri zlatne, šest srebrnih, tri brončane te dvije posebne nagrade

Nije iznenađujuće da se baš u Samoboru stvaraju neke od najoriginalnijih i najzanimlivijih inovacija u Hrvatskoj, jer taj grad, kao i Srednja strukovna škola koja se ondje nalazi, na raznim sajmovima tehničke kulture sudjeluje još od 19 stoljeća. I to uspješno, a valja također spomenuti i da je danas uspješan poduzetnik Mate Rimac svojim stopama krenuo upravo iz školskih klupa samoborske strukovne škole.

Dobili i velik broj kontakata

Izvanredan uspjeh hrvatskih, a posebice samoborskih inovatora na nedavno održanom Međunarodnom sajmu inovacija IENA u 
njemačkom Nürnbergu zato je podjednako vijest koja oduševljava, ali pretjerano ipak ne šokira. U konkurenciji od 400 inovacija iz 
više od 30 zemalja svijeta, mladi su samoborski inovatori, naime, osvojili čak tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Hrvatski su inovatori osim toga ostvarili sjajne rezultate u svim kategorijama te su nagrađeni s 3 zlatne, 6 srebrnih, 3 brončane nagrade te 2 posebne nagrade.

Zlatne medalje osvojile su inovacije “Mobilni vez“ tvrtke Jel-Tom  d.o.o. autora Ive Vlainić, Frane Pokrajčića i Tomislava Pokrajčića, potom inovacija „Bee Smart“ Matije Hržića te inovacija „Pro S“ Lovre Stipanovića i Josipa Oroza. Sve tri inovacije mentorirao je 
Ivan Vlainić, profesor u Srednjoj strukovnoj školi Samobor te predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije.

Radi  se, inače, o mobilnom vezu koji omogućuje sidrenje malih brodova i barki u lukama gdje ne postoje betonski ili kameni vezovi, prvoj hrvatskoj pametnoj pčelarskoj vagi koja na daljinu mjeri sve parametre potrebne pčelarima te pametnoj utičnici koja je velikim dijelom izrađena uz pomoć 3D  printera, a korisniku na mobitel javlja potrošnju struje.

– Reakcije na sajmu bile su sjajne, a mi smo dobili veliki broj poslovnih kontakata te dogovorili sastanke koje ćemo održati što u 
živo, što preko Zooma. Za svaki od ovih izuma postojao je interes da  se iskoristi u praktičnoj svrsi. Mobilni vez bio bi odličan, primjerice, u teško dostupnim mjestima ili nacionalnim parkovima gdje se ne mogu raditi betonski vezovi. Pčelarima se ludo svidjela ideja da mogu sve parametre o košnici mogu dobiti preko mobitela, a pametna utičnica posebno je privukla mlade ljude, koji znaju da ne moraju srušiti pola svoje kuće da bi u njoj instalirali pametan sustav – objašnjava Ivan Vlainić.

Interes i za solarni bicikl

Srebrnu medalju osvojila je inovacija „Solarni električni bicikl s hladnjakom” tvrtke Jel-Tom d.o.o. autora Tomislava Pokrajčića, Frane Pokrajčića, Josipa Šuflaja i Ive Vlainić. I za njega je, kaže Vlainić, bilo interesa.

– Javljali su nam se, primjerice, OPG-ovci koji imaju kokoši. Sviđa im se što, primjerice mogu ubrati jaja i onda bez stresa u vozilu transportirati ih do hladnjaka – kaže.

Sajam INEA se inače, održava već 70 godina, što ga svrstava među najstarije, a time i među najuglednije u svijetu.