Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Sufinanciraju pregled

Trihinela u Brodsko-posavskoj županiji gotovo iskorijenjena

Brodsko-posavska županija sufinancira veterinarsko-zdravstveni pregled mesa tovnih svinja u cilju sprečavanja širenja trihineloze
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Uoči početka sezone tradicionalnih kolinja, i ove je godine s trima registriranim klaonicama potpisan 100 tisuća kuna vrijedan ugovor za veterinarsko-zdravstveni pregled mesa tovnih svinja

Brodsko-posavska županija već 15 godina jedina u Hrvatskoj sufinancira veterinarsko-zdravstveni pregled mesa tovnih svinja u cilju sprečavanja širenja trihineloze. Uoči početka sezone tradicionalnih kolinja, i ove je godine s trima registriranim klaonicama potpisan 100 tisuća kuna vrijedan ugovor. Time se, osim brige o zdravstvenoj ispravnosti mesa, klaonički otpad zbrinjava na prihvatljiv način, a u konačnici se povećava i konkurentnost stočarske proizvodnje. Iako zahvaljujući tome na brodskom području, za razliku od drugih regija, više nema trihinele, država ovaj projekt još nije prepoznala.

- Ovim činom nastavljena je dobra praksa iz prethodnih godina. U vrijeme kada smo započinjali provedbu ovih mjera, znalo se govoriti o epidemijama trihinele kod pitomih svinja. Danas je ta bolest na području Brodsko-posavske županije gotovo u potpunosti iskorijenjena – rekao je županijski veterinarski inspektor Damir Agičić.

Projektom se klaoničarima isplaćuje 50 kuna po zaklanoj svinji, a prošle ih je godine bilo oko 1.800. Lani je zabilježen tek jedan slučaj trihineloze, a u idućoj godini vjeruje se kako neće biti niti jednoga, pa čak ni kod divljih svinja, kod kojih je ova bolest češća. Prema Agičićevim riječima, za ljudsku populaciju nije bilo neposredne opasnosti od zaraze. Župan Danijel Marušić izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je Brodsko-posavska prva županija koja je počela s ovim projektom i što je kroz njegovo provođenje postala zdravstveno sigurnija, barem u tom segmentu.

- Time smo dokazali da ne odstupamo od svoje tradicije, već je samo prilagođavamo novim modernim standardima – rekao je Marušić.