Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
Proslavljen Dan grada Našica

Turizam najveći adut za preokretanje gospodarskih trendova

Foto: Grad Našice
Sagradit ćemo i opremiti poduzetnički inkubator, najavljuje gradonačelnik Kašuba

– Želja mi je graditi Našice kao grad sretnih ljudi, jer su to zaslužili. Zašto? Zato što su Našice grad dobrih ljudi. Našice su u povijesnom trenutku i želim da budu grad na ponos svima – poručuje Krešimir Kašuba, novi našički gradonačelnik.

USPJEH OŠ VLADIMIRA VIDRIĆA Stigli su do zlatnog statusa međunarodne ekoškole

Čestitao je tim putem svojim sugrađanima Dan Grada Našica, koji se proslavlja na blagdan sv. Antuna Padovanskog 13. lipnja. Povodom obilježavanja Dana Grada, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja “Uskrsla Hrvatska”, za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rata.

Obnova kulturne baštine

Kašuba ističe kako su maksimalna kooperativnost Grada u smislu pokretanja gospodarstva i demografske obnove primarni ciljevi i prioriteti njegova gradonačelničkog mandata.

– Turizam vidim kao trenutačno najveću mogućnost za preokretanje gospodarskih trendova, i u tom smislu svakome tko ima ideju, inicijativu, znanje i spreman je pomoći, vrata Grada širom su otvorena. Kulturni, vjerski i sportski sadržaji mogu oživjeti Našice i gospodarski i društveno. Poduprijet ću sva odgovorna i kvalitetna rješenja koja će ići u tom smjeru – rekao je.

Održava se u petak i subotu 25. i 26. lipnja Festival vina MoslaVina Kutina očekuje sve vinoljupce i gurmane

U jeku je obnova Velikog i Malog dvorca i parka, Gregerove vile i Trga Isidora Kršnjavoga te središnjeg gradskog Trga dr. Franje Tuđmana. Projekt obnove kulturne baštine vrijedan je gotovo 100 milijuna kuna, od čega je 75 milijuna kuna iz EU.

– Zahvaljujući tom projektu Našice se nalaze u povijesnom trenutku. Osim što će promijeniti vizuru grada, projekt će donijeti nove mogućnosti u svrhu ujedinjene turističke ponude Našica – dodao je. Našice imaju, uvjeren je, turističku perspektivu.

– Pobrinut ćemo se za novu turističku priču koja je zapadnoeuropski i trend u kontinentalnom turizmu RH, gdje ćemo razvijati kulturni, vjerski i sportski turizam. S ponosom naglašavam da imamo prvoligaša, RK Nexe, ali i svjetskog prvaka, ŠUD Šaran s našim velikim vodenim resursom, a to je akumulacijsko jezero Lapovac koje je u ovom trenutku nedovoljno iskorišteno. No, u fazi smo pregovora s Hrvatskim vodama i u bliskoj budućnosti uređenje akumulacije Lapovca ići će u turističkom smjeru, odnosno ribolovnom, ali i ugostiteljskom. Našice su i grad kulturne baštine, grad grofova Pejačević te Dore Pejačević, prve hrvatske i druge europske skladateljice. A tu je i vjerski turizam. Franjevci u Našicama datiraju iz 13. stoljeća, i osim vrijedne župne crkve, ponosni smo na samostan u kojem je knjižnica s neprocjenjivim inkunabulama. Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni templarsku crkvicu sv. Martina, spomenik nulte kategorije, koja je također od iznimne važnosti u toj turističkoj priči – navodi gradonačelnik.

A preduvjet razvoja turizma, nastavlja, je i kvalitetna prometna infrastruktura.

ODLIČNI REZULTATI Prihodi Kominga skočili 85 posto

– Uz rekonstrukciju državnih cesta, važan projekt je gradnja obilaznice i trenutačno smo na pragu završetka zadnje etape. I taj projekt, kao i projekt obnove kulturne baštine nije pao s neba, nego su smišljeno i vizionarski pripremani nekoliko godina. Cestovna infrastruktura ima posebnu važnost za razvoj turizma, ali pridonosi i sigurnosti u prometa – kaže.

Grad obrtnika i poduzetnika

Našice su, inače, poznate po velikom broju obrtnika i poduzetnika. U gradu je više od 400 registriranih poduzetnika, malih, srednjih i velikih, a predvodnik je Nexe grupa.

– Imamo industrijsku zonu, a tu je i potporna institucija Našička razvojna agencija Nara koja pruža stručnu pomoć poduzetnicima radi bržeg razvoja poduzetništva. U Našicama ne nedostaje poduzetničkog duha i inovativnih ideja, ali nedostaje poduzetnički inkubator. Stoga će gradska vlast u ovom mandatu sagraditi i opremiti poduzetnički inkubator koji će poboljšati dostupnost poduzetničke infrastrukture i poslovnih usluga malim i srednjim poduzetnicima radi njihovog olakšanog rasta i razvoja i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta na području grada Našica. Bez te logistike nema ni mladih poduzetnika koji trebaju jednu odskočnu dasku i pomoć u svojim poslovnim planovima – istaknuo je.