Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Opća bolnica Virovitica proslavila je 120. rođendan

U 20 godina u bolnicu uloženo više od 200 milijuna kuna

Foto: Kristijan Toplak
Među najvećim investicijama je dogradnja korpusa D1 u iznosu od više od 80 milijuna kuna

Opća bolnica Virovitica proslavila je 120. rođendan. Na svom je početku imala jednog liječnika, 5 časnih sestara, dva pomoćna radnika i 59 kreveta. Danas je riječ o modernoj ustanovi s više od stotinu liječnika i više od 340 medicinskih sestara, oko 700 zaposlenih, a svi oni brinu o pacijentima s područja Virovitičko-podravske županije, ali i onima koji gravitiraju s rubnih područja susjednih županija, odnosno oko 77.000 njih godišnje.

Moderna oprema

Značajnim ulaganjem u infrastrukturu, opremu i kadar, osobito u posljednjih dvadeset godina, istaknuto je, Opća bolnica Virovitica izgradila se kao zdravstvena ustanova koja lokalnoj zajednici može služiti na ponos, a pacijentima znači sigurnost i povjerenje 
da će u njoj ostvariti modernu, dostupnu i sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu.

U Opću bolnicu Virovitica u posljednjih je dvadeset godina investirano više od 200 milijuna kuna, zahvaljujući sredstvima EU fondova, ministarstava i Virovitičko-podravske županije.

– Među najvećim investicijama svakako moram izdvojiti dogradnju korpusa D1 kao kompleksa paviljona D Opće bolnice Virovitica i energetsko-tehničkog bloka (trafostanice i nove kotlovnice) u iznosu od više od 80 milijuna kuna. Bio je to jedan od najznačajnijih projekata koji je započeo 2009. godine, a u upotrebu je stavljen 2011. godine. Bolnica je njime dobila novi objekt sa šest  etaža i u njima prostore za novu kuhinju, praonicu rublja i krevetnu stanicu, jedinicu intenzivnog liječenja, sterilizaciju i bolničku ljekarnu, operacijski blok te stacionarne bolničke odjele. Opremanjem tih prostora onamo su potom preseljeni i Odjel neurologije, Odjel ginekologije i Odjel abdominalne kirurgije – naveo je ravnatelj bolnice Dinko Blažević.

– Drugi najveći projekt svakako je “Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica” vrijedan više od 48 milijuna kuna koji je završen u rujnu 2019. Ovim projektom sagrađen je Aneks B1 – Dnevne bolnice Opće bolnice Virovitica vrijednosti 22 milijuna kuna te je nabavljena potrebna oprema vrijednosti 26 milijuna kuna kojom su opremljene operacijske sale, središnja sterilizacija, jedinica za intenzivno liječenje i dnevne bolnice. Nabavljeni su i ultrazvučni uređaji te medicinska oprema, namještaj i oftalmološka oprema, oprema namijenjena pedijatrijskoj, kirurškoj, internističkoj i oftalmološkoj dnevnoj bolnici – dodao je on.

Ravnatelj je najavio dodatna ulaganja u bolnicu – energetsku obnovu svih preostalih objekata, rekonstrukciju rodilišta te instalaciju fotonaponske elektrane na sve krovove bolnice, kako bi se postigle uštede na troškovima koji su u posljednje vrijeme enormno porasli.

Važni su ljudi

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović uputio je čestitku u povodu 120. obljetnice.

– Od samog osnutka misija virovitičke bolnice je bila i ostala skrb o bolesnicima. Ovu misiju su i prije, ali i danas, imali zdravstveni djelatnici bolnice kojima zato želim uputiti riječi zahvale za sve ono što su činili i čine kako bi pacijenti imali kvalitetnu i stručnu uslugu. Danas imamo nove zgrade, prostore i opremu, no u zdravstvu su nužni dobri i kvalitetni ljudi, naši liječnici, medicinske sestre i tehničari. Htio bih iskazati svim djelatnicima ove ustanove zahvalnost za požrtvovni i mukotrpni rad na njihovim radnim mjestima koji su često vezani za stresne i odgovorne zadaće jednog od najplemenitijih zanimanja uopće – rekao je župan Andrović.

Danas se pacijenti u virovitičkoj bolnici mogu liječiti modernim kemoterapijskim protokolima, imunoterapijom, antihormonskom terapijom te brojnim drugim lijekovima koji skraćuju vrijeme liječenja i olakšavaju terapiju za samog pacijenta. Novim prostorima, uređajima i opremom omogućeno je u sklopu kirurške djelatnosti čak 450 različitih dijagnostičko-terapijskih skupina liječenja, odnosno 75 potpuno novih usluga. U Općoj bolnici Virovitica danas se izvode zahvati kao i na velikim klinikama, naglašeno je.

Uz već prije rađenu totalnu i djelomičnu artroplastiku kuka uvedena je i  totalna protetika zgloba koljena i ramena uz minimalno invazivne pristupe kod degenerativnih bolesti koštano-zglobnog sustava, kao i tumorska protetika i osteosinteza dugih i kratkih kostiju korištenjem najmodernijih osteosintetskih materijala. Zahvaljujući modernoj opremi, na pretrage i zahvate u Viroviticu dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske.

Osim toga, Opća bolnica Virovitica danas se može pohvaliti eksplantacijama zahvaljujući kojima, uz pomoć obitelji pacijenata, spašavaju živote putem Eurotransplanta. U posljednjih osam godina ova je ustanova imala ukupno 22 donora, od kojih je uzeto 60 organa.