Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska 3466 pregleda
Novi brand Panona Mare

U Čačincima otvorena prva tvornica za preradu slatkovodne ribe u Hrvatskoj

Otvorenje tvornice za preradu ribe PP Orahovica u Čačincima
1/8
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Nova se tvornica nalazi u sastavu Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, najvećeg proizvođača i prerađivača slatkovodne ribe u Hrvatskoj, čijim je vlasnikom jedna od najvećih IT tvrtki M San Grupa postala prije šest godina

Prva hrvatska tvornica za preradu slatkovodne ribe, godišnjeg kapaciteta 3.000 tona, otvorena je u Čačincima kod Orahovice. Jedna od najvećih IT tvrtki, M San Grupa, koja je prošle godine zaradila 26,1 milijun kuna, u ovaj projekt financiran kreditnom linijom HBOR-a te sufinanciran s 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz IPARD programa, uložila je 25 milijuna kuna.

Nova se tvornica nalazi u sastavu Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, najvećeg proizvođača i prerađivača slatkovodne ribe u Hrvatskoj, čijim je vlasnikom M San Grupa postala prije šest godina. Uz to, tržištu je predstavljen i novi brend Panona Mare, pod čijim će se imenom proizvodi ribnjačarstva PP Orahovice naći na tržištu. Iz nove će tvornice izlaziti proizvodi iz tri osnovna programa prerađene slatkovodne ribe - svježi, smrznuti i dimljeni.

– Ovaj projekt zaslužuje samo pohvale. Mi danas imamo 13 tisuća hektara pod ribnjacima u Hrvatskoj, koji se očito mogu očito odlično iskoristiti. Samo treba znati. Znam da je situacija u posljednjih nekoliko godina bila usporena i zagušena, to je krivica naše birokracije i to ćemo ispraviti. Vjerujem da će i M San i bilo koja druga zainteresirana osoba koja ima svoje potrebe i vizije razvoja vezano za poljoprivredno zemljište u Ministarstvu poljoprivrede naći korektnog i poštenog sugovornika – rekao je prilikom svečanog otvorenja ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

PP Orahovica raspolaže s 4.500 hektara ribnjaka na šest lokacija - Lipovljani, Donji Miholjac, Kopačevo (Baranja), Pisarovina i Vrbovljani. Ulaganja u proizvodnju od 2011. do danas iznosila su 70 milijuna kuna, a investicije se odnose na obnovu i rekonstrukciju ribnjaka te čišćenje i pripremanje novih ribnjaka, kako bi stvorili sirovinu za novu tvornicu.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Zaposleno 15 djelatnika

- Naša tvrtka posebna je po vinu silvancu, lješnjaku i slatkovodnoj ribi, ali najvažniji su vrijedni ljudi koji ju čine. Ulaganjem u novu tvornicu željeli smo odgovoriti na zahtjeve tržišta i ubrzani tempo života te potrebe naših kupaca za gotovim i polugotovim proizvodom vrhunske kvalitete. Želimo postići bolju prodajnu cijenu te širi i kvalitetniji asortiman naših proizvoda od ribe - istaknuo je Vlado Čondić-Galiničić, predsjednik Uprave PP Orahovica.

On je dodao kako je generalni cilj svih ulaganja vratiti slatkovodno ribnjačarstvo vratiti na nekadašnju razinu, kada je Hrvatska bila najveći proizvođač slatkovodne ribe u regiji. Vlasnici se nadaju kako će puštanjem u pogon ove tvornice podići i mršavi hrvatski godišnji prosjek od 1,5 kilograma pojedine slatkovodne ribe po stanovniku.

Prošlu su godinu u PP Orahovici zaključili s dobiti od 4,85 milijuna kuna. Zapošljavaju ukupno 240 radnika i raspolažu s 12.000 hektara voćarskih, vinogradarskih, ratarskih i ribnjačarskih površina. Orahovačka tvrtka godišnje proizvede oko 1.000 tona konzumne ribe i mlađa, od čega oko 70 posto izveze u Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Poljsku, Italiju, Češku i Bugarsku. Nova tvornica trenutno zapošljava 15 djelatnika s tendencijom rasta kako će se širiti proizvodni program. PP Orahovica na tržište plasira proizvode cijele ribe, ribljih odrezaka i dimljenog šarana Panona Mare. Uskoro će se na tržištu predstaviti i čips od šarana, a planiraju se i mnogi drugi proizvodi.