Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska 105 pregleda
Stanovništvo sve starije

U centru za palijativnu skrb za sjever Hrvatske nova 72 kreveta

Obilazak bolnice u Novom Marofu
Foto: Varaždinska županija
Planovi su veliki i Novi Marof se treba profilirati kao vodeća ustanova u Hrvatskoj upravo po pitanju palijative, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić

Varaždinski župan Predrag Štromar i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić obišli su Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu, gdje će uskoro početi izgradnja objekta sa nova 72 kreveta za palijativnu skrb. Vrijednost projekta je 51,5 milijuna kuna.
- Postali smo centar palijative za sjever Hrvatske i dobili odobrenje Ministarstva zdravstva jer smo najbolji i najkvalitetniji i tu će se palijativa najviše razvijati. Dobili smo dodatna sredstva, posebno preko fonda Europske unije i za mjesec dana bi trebala krenuti izgradnja objekta sa još 72 kreveta kako bi nadoknadili sve potrebe za palijativnu skrb - rekao je župan Štromar i dodao da će se kupiti i dijagnostički uređaji, te oprema.

- U Hrvatskoj se sve veća važnost pridaje upravo tom palijativnom dijelu medicinske skrbi. Hrvatsko stanovništvo stari i palijativa je vrlo važan segment. Mi smo to prepoznali. Ulažemo, planovi su veliki i Novi Marof se treba profilirati kao vodeća ustanova u Hrvatskoj upravo po pitanju palijative. U izgradnji je spojni objekt između dva odjela. Parcijalno je izgrađen, izgrađeni su temelji, a ostatak se treba financirati iz sredstava EU fondova. Problematični su bili imovinsko-pravni odnosi i više ne postoji prepreka za aplikaciju prema europskim fondovima. Uskoro očekujem početak gradnje - istaknuo je ravnatelj bolnice Kudelić.

Novi objekt funkcionalno će povezati dva postojeća odjela. Izgradnjom spojnog objekta i internom prometnicom osigurat će se pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, a novi će objekt biti izgrađen sukladno načelima energetske učinkovitosti. Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof ima 300 kreveta od kojih je 37 u mreži palijativne skrbi.