Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Službeni završetak Oluje

U Glini obilježena godišnjica predaje 21. krajiškog korpusa HV-u

Glina obljetnica
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
'Stav je hrvatskog državnog vodstva od početka obrane i oslobađanja zemlje bio jasan, osloboditi svaki pedalj hrvatske zemlje i uz što manje hrvatskih, ali i srpskih žrtava', poručila je između ostalog predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

U Gornjem Viduševcu kod Gline obilježena je 22. godišnjica predaje 21. Korpusa vojske tzv. RSK čime je službeno i završena akcija Oluja, iako su se i narednih dana vodile borbe na nekim mjestima. Tamo se, 8. kolovoza 1995. Godine, generalu Petru Stipetiću predalo 5.000 vojnika zajedno s mnogobrojnom tehnikom, a predaju je potpisao zapovjednik korpusa pukovnik Čedomir Bulat. 

"Spomenom na ovaj veliki dan iz Domovinskog rata izražavamo ponos i radost zbog vojne pobjede i oslobađanja Domovine. Ono što pri tome osjećamo nije tašti trijumfalizam nego prije svega zahvalnost hrvatskom državnom i vojnom vodstvu predvođenom predsjednikom Franjom Tuđmanom i svim neposrednim sudionicima ovog događaja kojim je rat priveden kraju čime su spriječene nove pogibije i razaranja", rekla je pokroviteljica obljetnice predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je istakla važnost čina predaje.

"Predaja je više od vojnog čina koji je izvršen u duhu časnih ratnih običaja. Predaja korpusa samoproglašene nelegalne srpske države na hrvatskom tlu značila je konačni vojni slom velikosrpske ideje koja je nažalost ne samo u Domovinskom ratu, nego i kroz četničke zločine u 2. Svjetskom ratu, ali i druge načine tijekom obje jugoslavenske države prouzročila mnoga stradanja. Ovaj je čin potvrda toga da hrvatski narod nije želio, niti se veselio ičijem stradanju. Stav je hrvatskog državnog vodstva od početka obrane i oslobađanja zemlje bio jasan, osloboditi svaki pedalj hrvatske zemlje i uz što manje hrvatskih, ali i srpskih žrtava. Izraz te politike je i ova predaja kao i kasnija mirna integracija hrvatskog Podunavlja provedena kroz brojne političke koncesije samo kako bi se spriječilo nova razaranja i smrti", dodala je predsjednica.

O samoj predaji govorio je umirovljeni brigadir Vlado Hodalj, jedan od sudionika pregovora.

"Prilikom pregovora o predaji general Petar Stipetić je u nekoliko navrata prenosio poruku predsjednika Franje Tuđmana da se civili uz garanciju sigurnosti vrate u svoje domove. Predstavnici 21. Korpusa izjavljuju da oni ne mogu spriječiti njihov odlazak", rekao brigadir Hodalj. U naredna tri dana od potpisa predaje vojnici oko 20.000 civila ispraćeno je preko Siska, putem autoceste, uz osiguranje policije i vojne policije prema Srbiji.  

"Poražene vojne snage i civili činom predaje su konačno shvatili, a neki su nam tada i javno priznali, kakvu na kraju sudbinu doživljavaju oni koji, vođeni suludim idejama velikosrpskog nacionalizma, oružjem napadnu svoje dojučerašnje susjede i domovinu u kojoj su zajedno s hrvatskim narodom živjeli oni i njihovi preci", zaključio je Hodalj.

Na obilježavanju obljetnice predaje sudjelovao je i ministar branitelja Tomo Medved, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, a u Glini je bila postavljena i izložba vojne opreme i naoružanja te održano svečano postrojavanje postrojbi iz Domovinskog rata koje su sudjelovale u oslobođenju ovog grada.