Izbornik
Naslovnica Županije
Poseban naglasak bit će na radu s mladima i djecom i na amaterskom sportu

U godinu Europske regije sporta županija ušla Novogodišnjom utrkom

SUDIONICI 41. Novogodišnje utrke natjecali su se u 18 kategorija, a među njima bilo je petstotinjak građana, rekreativaca i sportaša
1/2
Foto: OBŽ
Osječko-baranjska županija u 2023. kao pripremnoj godini za Europsku regiju sporta izdvojila je oko 400.000 eura za sufinanciranje sportske infrastrukture

Tradicionalna 41. Novogodišnja utrka u Osijeku okupila je 1. siječnja 2024. petstotinjak građana, rekreativaca i sportaša koji su na zdrav i sportski način ušli u novu godinu. Ovogodišnja je utrka ipak bila posebna jer je riječ o prvoj sportskoj manifestaciji u Osječko-baranjskoj županiji koja će u 2024. godini nositi naslov Europske regije sporta.

Duga tradicija
U ime Osječko-baranjske županije obratio se glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković koji je s ponosom istaknuo kako je riječ o dugoj tradiciji i povijesnoj godini.

– Ovo je velika stvar i velika tradicija kojom radno i sportski počinjemo novu godinu, ali najvažnije je to da je ovom manifestacijom započela godina u kojoj je Osječko-baranjska županija Europska regija sporta, što će imati veliku važnost za OBŽ i za sport Osječko-baranjske županije – rekao je Ižaković.

U novogodišnjoj utrci sudjelovao je i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, donedavni župan Osječko-baranjske županije za čijeg je mandata OBŽ i proglašen Europskom regijom sporta 2024.

Foto: OBŽ

– Uvijek se pridružim ovakvim akcijama i aktivnostima, posebno kada je trčanje u pitanju, ali danas je prvi dan kako je Osječko-baranjska županija Europska regija sporta i nema boljeg trenutka nego započeti godinu trčanjem. Drago mi je da je ovdje ovoliko puno ljudi. Tijekom cijele 2024. godine u Osječko-baranjskoj županiji odvijat će se brojne sportske aktivnosti i projekti koji se tiču izgradnje infrastrukture sportskih objekata, sportskih borilišta, terena, trim-staza, nogometnih igrališta i ostalog – istaknuo je Anušić.

U rujnu prošle godine u Bruxellesu na predstavljanju OBŽ-a kao Europske regije sporta istaknuto je kako je smisao takvog naslova povećati sportsku aktivnost na području Osječko-baranjske županije, približiti djeci sport i sportske uspjehe kako bi kroz njih naučili najvažnije životne lekcije te da su hrvatski sportaši danas najbolja promocija naše države, a mladima poticaj za upoznavanje sa sportom. Poseban naglasak, rečeno je, bit će na radu s mladima i djecom, na amaterskom sportu jer je želja da se više ljudi uključi u aktivno bavljenje sportom. Dobivanje titule Europske regije sporta za Osječko-baranjsku županiju rezultat je višemjesečnog rada na kandidaturi, među ostalim i stvaranjem "Bidfilea" kao dokumenta o razvoju sporta, sportske infrastrukture i sportskih postignuća na području županije.

Dodatne potpore
Inače, Osječko-baranjska županija u 2023. godini kao pripremnoj godini za Europsku regiju sporta izdvojila je oko 400.000 eura za sufinanciranje sportske infrastrukture u gradovima i općinama na području županije, a s istim projektom i dodatnim potporama u sportu nastavlja i u ovoj godini.

Sudionici 41. Novogodišnje utrke natjecali su se u 18 kategorija. Najbrži je na 3200 metara bio Zrinoslav Kekez iz Atletskog kluba Marsonia iz Slavonskog Broda, dok je njegova klupska kolegica bila najbrža u ženskoj konkurenciji.

Povelju za posebne zasluge HLZ-a dobili su mr. sc. Renata Čulinović Čaić (na fotografiji) i Dženana Musić Mulaomerović Priznanja Nagrađeno šestero međimurskih liječnika Ugovor su potpisali zamjenik gradonačelnika Alan Labus i Ivančica Đukec Kero, pomoćnica ravnateljice za razvoj struke KGZ-a Grad Zaprešić knjižničarstvo financira od 2015. Gradskoj knjižnici Ante Kovačića osigurano pola milijuna eura za rad u 2024. ZA ŠKOLSKU GODINU 2022./2023. dodijeljen je niz nagrada u raznim kategorijama, što svjedoči o izrazitom trudu koji pojedinci i škole ulažu u sport Poticaj Zagrebačke županije za daljnje bavljenje sportom Nagrađeni najuspješniji sportaši osnovnih i srednjih škola