Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Županija bogatim programom u Jastrebarskom obilježila Dan Europe

U Jaski ponosni na kulturnu baštinu

Proslava Dana Europe u Jastrebarskom
1/12
Foto: Zagrebačka županija
Dan Europe obilježava se u spomen na 9. svibnja 1950. kada je predstavljena deklaracija Roberta Schumana. Ona je označila početak stvaranja Europske zajednice za ugljen i čelik koja je kasnije prerasla u Europsku uniju

“Ponosan na kulturnu baštinu” bio je slogan kojim je Zagrebačka županija obilježila Dan Europe u Jastrebarskom prošle srijede. Svečanost se održala u Glazbenoj školi Jastrebarsko koja će uskoro ući u projekt energetske obnove europskim novcem te u perivoju dvorca Erdödy i u zgradi nekadašnje žitnice.

Znatna europska sredstva

Uime Zagrebačke županije prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak koja je istaknula važnost europskih sredstava.

– Ova manifestacija prilika je da se osvrnemo na uspješno provedene europske projekte, a Zagrebačka županija aktivan je sudionik u procesima njihove pripreme, prijave i provedbe. Ovoga trenutka u provedbi imamo projekte vrijedne 25 milijuna kuna, a oni vrijedni 17,5 milijuna kuna čekaju odobrenje. Također projekti od gotovo 50 milijuna kuna spremni su za prijavu za europska sredstva – pojasnila je Žužak i dodala da je Regionalna razvojna agencija prijavila projekte vrijedne 700 milijuna kuna, od čega je povrat sredstava iznosio polovicu tog iznosa.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel istaknuo je europsku orijentaciju svojeg kraja, kao i cijele Hrvatske.

‘Kulturno bogatstvo je snaga’

– Biti dijelom Europske unije nije samo mogućnost korištenja određenih pogodnosti i sredstava, kako se najčešće razmišlja, već podrazumijeva i davanje, kako bi EU bila raznolika. Upravo kulturno bogatstvo predstavlja veličinu i snagu Europske unije. Jaska je ponosan kraj kulturne baštine i mnogih znamenitih ljudi koji su tijekom povijesti gradili ovaj grad, ali i Hrvatsku, kako bismo danas doista mogli biti ponosni dionici europskog društva – smatra on.

Mihael Zmajlović, vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije, također naglašava važnost europskih sredstava.

školska hrana Ublažavanje siromaštva Za besplatnu prehranu najpotrebitijih učenika 1,4 milijuna kuna

– Bitno je da svaka zemlja EU zadrži svoj identitet, a to je moguće jedino tako da se očuva kulturna baština. Stoga europski novac usmjeren za tu namjenu treba pametno iskoristiti – rekao je.

U sklopu proslave Dana Europe upriličen je, između ostalog, nastup kulturno-umjetničkih društava, održana je prezentacija narodnih nošnji iz županije, predstavljena je tradicionalna “Cvetkovačka hiža”, te nekadašnji način života u njoj, a s posjetiteljima perivoja družili su se Vitezovi zelingradski…

Program je završio koncertom Mije Dimšić.

Dan se Europe obilježava u spomen na 9. svibnja 1950. kada je predstavljena deklaracija Roberta Schumana. Ona je označila početak stvaranja Europske zajednice za ugljen i čelik koja je kasnije prerasla u Europsku uniju.

Radovi u Jaski Dio velikog projekta Krenula izgradnja odvodnje u dva jaskanska naselja Hotel Princess u Jastrebarskom Ulaganje od 70 mil. kuna Jaska dobila hotel s četiri zvjezdice i wellnessom