Izbornik
Naslovnica Županije
Nejednakost

U Međimurju mirovine u prosjeku 700 kuna manje nego u Istri

Danijel Nestić, Ekonomski institut: Najviše su mirovine u Zagrebu
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Najniže su mirovine u Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Međimurskoj županiji

U Požeško-slavonskoj, Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji prosječne su mirovine čak 800 kuna manje od onih u Primorsko-goranskoj! Te tri županije jedine su u Hrvatskoj s prosječnom mirovinom manjom od 2000 kuna, pokazali su rezultati analize koju je proveo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Prema podacima za 30. lipnja, prosječna mirovina u Požeško-slavonskoj županiji iznosila je 1967 kuna, u Međimurju 1969, a u Virovitičko-podravskoj 1980 kuna. Najviše su u Gradu Zagrebu, 2999 kuna, na drugom je mjestu već spomenuta Primorsko-goranska županija s 2805 kuna, a treća je Istra s 2670 kuna. Otkud tolike razlike u mirovinama po županijama?

– Prosječna mirovina u pravilu, odnosno najvećim dijelom, odražava razlike u prosječnim plaćama po županijama. Dodatni faktori koji bi mogli imati manji utjecaj su razlike po županijama u prosječnom radnom stažu, udjel mirovina koje su dijelom ostvarene u inozemstvu pa čak i migracije – pojašnjava dr.sc. Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Svaka županija, osim Grada Zagreba, ima prosječnu plaću manju od prosjeka Hrvatske, a poredak županija prema visini plaća je, ističe, vrlo sličan poretku prema visini mirovine, no ne i identičan kad se govori o mirovinama koje su ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, bez mirovina djelatnih vojnih osoba i branitelja.

– Formula izračuna mirovina u Hrvatskoj je takva da se razlike u visini mirovina prilično vjerno preslikavaju na razlike u visini plaća, ali uz korekcije za staž i korekcije kod najnižih i najviših mirovina – dodaje dr.sc. Nestić.

Najniža mirovina određena je prema razini višoj nego što bi bila kad bi se gledale samo plaće, a najviša mirovina je gornja granica koja ograničava mirovine osoba s vrlo visokim plaćama. No, zanimljiv je, kaže, primjer Varaždinske županije koja ima relativno niske plaće, ali ne stoji tako loše u visini mirovina.

– Pretpostavljam da je prosječan radni staž u toj županiji ipak veći nego u nekima drugima.