Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Župan međimurski i ravnatelj HZMO-a potpisali ugovor o prijenosu prava vlasništva Depandanse Doma za starije

U Međimurju najbolji omjer radno aktivnog stanovništva i umirovljenika

1/3
Foto: Međimurska županija
– Prijenos vlasništva omogućuje bržu provedbu socijalnih komponenti, nova ulaganja i projekte, poput Dnevnog boravka za osobe od Alzheimera i drugih demencija. S obzirom na duge liste čekanja u domovima,  nastojat ćemo sagraditi barem još  jedan dom – rekao je župan Matija Posavec

Međimurski župan Matija Posavec i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar potpisali su ugovor o prijenosu prava vlasništva dislocirane jedinice Depandanse Doma za starije i nemoćne Čakovec s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Međimursku županiju.

Više zaposlenih

Time se otvara mogućnost lakšeg ulaganja i apliciranja na natječaje za sredstva iz EU fondova radi proširenja ili poboljšanja kapaciteta, uvjeta i usluga za korisnike Doma.

– Prijenos vlasništva omogućuje bržu i efikasnu provedbu socijalnih komponenti, nova ulaganja i projekte, poput Dnevnog boravka za osobe od Alzheimera i drugih demencija. S obzirom na  veliki interes i liste čekanja u domovima, u Međimurskoj županiji nastojat ćemo sagraditi barem još  jedan dom za starije i nemoćne osobe – rekao je župan Posavec i  dodao da Međimurska županija ima najbolji omjer radno aktivnog stanovništva i umirovljenih osoba.

Trenutni prosjek u Hrvatskoj je 1,32, dok je u Međimurju 1,71. U odnosu na prošlu godinu, ta županija bilježi i 717 zaposlenih više. Prošle godine bilo je evidentirano 25.190 korisnika mirovina, a danas ih je 25.102, dakle 88 korisnika manje.

– Omjer osiguranika i umirovljenika poboljšao se, no naši umirovljenici imaju vrlo niske mirovine stoga svako povećanje mirovina nailazi na našu podršku – kazao je Posavec.

Kako je istaknuto, Međimurska županija u svoje je vlasništvo bez naknade dobila nekretninu vrijednu 28 milijuna kuna, a odluka o prijenosu vlasništva odobrena je na posljednjoj sjednici Skupštine.

Dislocirana jedinica Depandanse prostire se na površini od 150 četvornih metara i u njoj su smješteni isključivo pokretniji korisnici, njih oko 110. Međimurska županija je, kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, još 2007. godine prepoznala izuzetnu važnost Dnevnog boravka za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te od tada iz svog proračuna sufinancira boravak korisnika, a zahvaljujući projektu “Pruži ruku” financiranom europskim sredstvima adaptiran je i opremljen prostor Depandanse za kvalitetno obavljanje aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija.

Sadržaji za starije

U život zajednice zahvaljujući  radu Dnevnog boravka uključeno je 30 osoba te se tako prevenira  njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućena je lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života. Uz to, obnovljen je Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te je proveden niz drugih projekata koji promiču nove sadržaje za starije osobe u suradnji s udrugama umirovljenika, čime je posljednjih godina uloženo više od 17 milijuna kuna u projekte vezane za starije i nemoćne osobe.

Županije su dobile mogućnost iskazati interes za prijenos vlasništva, a Međimurska županija jedanaesta je županija koja je do sada iskoristila to pravo.