Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
nova gradiška

U Muzeju prometa i tehnike oldtimeri, traktori...

1/16
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Zbirka se sastoji od 13 manjih zbirki koje su tematski podijeljene i uvjetovane razvojem tehnike. Već imaju više od 1500 predmeta

Nekoliko tisuća predmeta, eksponata i vozila koje su članovi Oldtimer klub Classic 99 prikupili tijekom brojnih godina postojanja odnedavno čini postav novog Muzeja prometa i tehnike u Novoj Gradiški, koji sada radi u boljem i većem prostoru u sklopu bivše vojarne koji im je dodijelio Grad.

od 2020. godine Reciklažno dvorište u Novoj Gradiški

Dio zbirke već je postavljen, a čine je stari automobili, motori, motocikli, traktori, radni strojevi, tehnički uređaji, bicikli... Zbirka se sastoji od 13 manjih zbirki koje su tematski podijeljene i uvjetovane razvojem tehnike. Već imaju više od 1500 predmeta.

– Svaki izloženi predmet ima svoju priču i sentimentalnu vrijednost za ljude koji su ih dali. Dali su ih upravo zato da se sačuva uspomena na djeda i baku, na život koji nije bio lak. Na primjer, dođe čovjek, pokloni radioaparat i kaže da je za njega u Njemačkoj radio dva mjeseca. Ima puno životnih priča koje su vezane uz te predmete – rekao je Krešimir Knežević, predsjednik Oldtimer cluba “Classic 99”.

Iz kluba su pozvali sve sugrađane koji još uvijek imaju stare predmete u svojim kućanstvima da ih daruju muzeju. Tako će, ističu, i oni pridonijeti čuvanju industrijske baštine i tvornica koje su nekada radile u Novoj Gradiški.