Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Sastanak predstavnika Kutine, Novske i Ivanić-Grada s upravom HŽ-a

U pripremi 575,5 milijuna eura vrijedni radovi na pruzi Dugo Selo – Novska

1/2
Foto: Grad Kutina
U tijeku je izrada projektne dokumentacije, a projekt će prijaviti za sufinanciranje iz fondova EU

Priprema projekata i dokumentacije za dogradnju, obnovu i izgradnju drugog kolosijeka te izgradnju nove dvokolosiječne pruge Dugo Selo – Novska bila je tema radnog sastanka koji su u Kutini održali gradonačelnici Kutine i Novske Zlatko Babić i Marin Piletić te zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj s državnim tajnikom Alenom Gospočićem, predsjednikom uprave HŽ-a Ivanom Kršićem, načelnikom sektora Milanom Vukovićem i voditeljem projekta Danijelom Bicakom.

PROJEKT DEMOGRAFSKE OBNOVE KOPRIVNICE Pet mladih obitelji od Grada kupilo gradilišta za 40-ak tisuća kuna

Važno za građane Kutine

– Vrijednost izrade projektne dokumentacije je 10,215 milijuna eura, od čega se 85 posto (8,682 milijuna eura) financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto pokriva Vlada RH. Sveukupni projekt izgradnje i rekonstrukcije pruge iznosit će više od 572,5 milijuna eura te je potrebno izraditi do kraja godine još 20-ak građevinskih dozvola. Nakon izrade projekt će biti prijavljivan na sufinanciranje iz fondova EU te se nadam što skorijem početku i građevinskih radova – ukratko je objasnio Alen Gospočić. Riječ je o nadogradnji, rekonstrukciji i obnovi postojeće jednokolosiječne pruge na poddionicama Novoselec – Kutina (26 km) i Kutina – Novska (25,5 km) te izgradnja drugoga kolosijeka na poddionicama Dugo Selo – Novoselec (32 km), Novoselec – Kutina (29 km) i Lipovljani – Novska (11 km) te izgradnja nove dvokolosiječne pruge na poddionici Kutina – Lipovljani (10 km).

– Projekt rekonstrukcije postojeće pruge i izgradnju drugog kolosijeka iznimno je važan za građane Kutine i okolnih gradova jer bismo tim projektom približili te gradove Zagrebu, odnosno smanjili svakodnevno putovanje na posao i s posla.

Ušteda vremena

Revitalizacija istoka RH jedan je od najvažnijih ciljeva na kojima se treba raditi te je svakako dogradnja pruge i rekonstrukcija jedan od ključnih preduvjeta. Pruga ne znači samo brzinu dolaska do radnog mjesta, ona znači uštedu vremena, više vremena za odmor, približavanje Zagrebu te poticanje mladih na dolazak i osnivanje obitelji u Moslavinu i Slavoniju – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.