Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Grad klinaca

U Samoboru se povećao broj najmlađih - svaki peti stanovnik je dijete

Samobor, doček dječje Nove godine
1/5
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Prema posljednjem popisu stanovništva djece u Samoboru ima 7520, a sveukupno stanovnika 37.000, a lani su u Gradu povisili naknade za prvo novorođeno dijete za 500 kuna

Gužve u parkićima. Na ljuljački. Ili toboganu. Cika i vriska te dječji smijeh na gradskim ulicama i trgovima. Gotovo svi Samoborci primijetili su - broj najmlađih sugrađana u posljednjih nekoliko godina prilično se povećao. Primijetili su to i u Gradu Samoboru i to prilikom posljednjeg istraživanja koje su proveli kad su se prijavljivali za status “Grada - prijatelja djece”. Vidjelo se to po broju upisane djece u gradske vrtiće, koji je svake godine rastao.

- U dva gradska vrtića te pet privatnih ove godine upisano je 1486 djece, a 2015. bilo ih je 1450, dok 2014. godine 1420 - priča Petra Aralica iz odnosa s javnošću Grada Samobora, koja je prikupljala podatke za istraživanje. Djece ima toliko da su odlučili u proračunu za 2017. godinu osigurati novac za nadogradnju jednog vrtića.

- Prema posljednjem popisu stanovništva djece u Samoboru ima 7520, a sveukupno stanovnika 37.000. No otada su se u Samoboru izgradila čitava naselja u koja su uselila uglavnom mladi roditelji s djecom, tako da su naše procjene da trenutno ima više od 40.000 stanovnika. Porast djece najviše se dogodio zbog pojačanog doseljavanja - kaže Petra Aralica.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Povisili i naknade za dijete

Poticaj mladim obiteljima, dodaje Petra Aralica, je i to da Samobor nema prireza. A lani su i povisili naknade za prvo novorođeno dijete za 500 kuna. Samobor je i drugi veliki grad po izdvajanju za novorođenčad, odmah nakon Zagreba. Izdvajaju 1.500 kuna za prvo, 3.000 za drugo i 10.000 kuna za treće i svako sljedeće dijete.

Također, cijene vrtića nisu se mijenjale posljednjih šest godina (580 kuna), a oni koji nisu uspjeli dijete upisati u gradski vrtić, Grad sufinancira onaj privatni s tisuću kuna po djetetu. Osim toga, djeca imaju i velik izbor aktivnosti - u Samoboru je, naime, registrirano preko stotinu udruga i klubova. S obzirom na veliku potražnju, u gradu se otvorio i prvi obrt za čuvanje u kojem rade dvije dadilje. I odmah su popunile kapacitete.

- Imam dosta prijatelja koji su dijete morali prijaviti godinu i pol do dvije unaprijed ne bi li dobili mjesto. Živim u Samoboru pa sam ovdje odlučila uložiti u posao. Inače sam ekonomistica po struci, no odlučila sam se prekvalificirati – ističe Tihana Ratković, dadilja i vlasnica novootvorenog obrta Limači.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Po obitelji 2 - 3 djece

Trend su primijetili i u crkvi. Ove su godine prvi put nakon mnogo godina u svoje knjige zapisali više krštenja nego sprovoda.

- Krštenih je točno 26 više nego umrlih. Ove smo godine imali 145 sprovoda, a krštenja 171 - kaže kapelan župe sv. Anastazije Josip Čulig, dodajući da se prilikom blagoslova obitelji i ulaskom u stanove te kuće župljana najbolje vidi koliko je broj djece porastao.

- Pogotovo u novom naselju Gundulić, na početku Samobora. Bude po dvoje - troje djece po obitelji - kaže velečasni Čulig te nabraja aktivnosti za najmlađe organiziraju u crkvi - tu je zbor, igraonice, pripremanje za blagdane u smislu radionica izrada ukrasa, ministranti... Da je gužva na ulicama primijetila je i mlada majka Iva Šoić Radelja, koja smatra da su potrebni dodatni kapaciteti pa i čitavi vrtić.

- Posebno za jasličku dob u koju spada moja kćer - 1,8-godišnja Lucija. Poznajem dosta ljudi koji nisu mogli upisati jer nije bilo dovoljno prostora za sve njih - kaže Iva Šoić Radelja. Isto priča i Andrea Cvetko Zdunić, koja čuva 5-mjesečnog Luku, no 3-godišnja Vida ide u vrtić. Martina Paladina, pak, dodaje da je dosta njenih prijatelja iz Zagreba preselilo u Samobor. Pozitivan natalitetni primjer, reći će Samoborci, i sam je prvi čovjek grada Krešo Beljak, koji je lani dobio treće dijete.