Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Za projekt "Virtualna šetnja Naturom SMŽ" županiji je uručen ugovor vrijedan 66.106,25 eura

U Sisku održan koordinacijski sastanak Vlade RH sa županima

storyeditor/2024-07-12/smz_a_slager_PXL_100724_117335072.jpg
1/2
Foto: Edina Zuko/PIXSELL NA SASTANKU s Vladom Republike Hrvatske sudjelovali su župani te predstavnici Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, a jedna od tema razgovora bila je i obnova
Domaćin sastanka bila je Sisačko-moslavačka županija te je premijer pohvalio njezine napore u obnovi javnih objekata stradalih u potresu s kraja 2020.

U Sisku je protekli tjedan održan redovni koordinacijski sastanak Vlade RH sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Jedna od tema je bila i obnova te se predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo na obnovu na području Sisačko-moslavačke županije najavivši završetak najvažnijeg infrastrukturnog projekta u županiji.

Autocesta u rujnu

– U rujnu ove godine bit će dovršena autocesta do Siska što je jedna od najvažnijih poruka revitalizacije cijele županije. Na području Sisačko-moslavačke županije u potpunosti smo do sada završili obnovu na 8174 lokacije, završeno je 329 projekata obnove javnih zgrada, a sagrađeno je 240 novih obiteljskih kuća. U ovoj županiji povećava se stambeni fond, očekuje nas gotovo tisuću novih stambenih jedinica, a takvih investicija nije bilo zadnjih 40 godina – rekao je u Sisku predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Domaćin sastanka u Sisku, župan Ivan Celjak, naglasio je kako su aktivnosti Sisačko-moslavačke županije posljednje tri godine determinirane potresom.

– Usmjerili smo se na obnovu, revitalizacijske i razvojne projekte na području cijele županije. Na raspolaganju su nam sredstva Fonda solidarnosti EU i sva druga sredstva koja koristimo. Jako smo ih dobro iskoristili pa mogu istaknuti kako je Sisačko-moslavačka županija do sada završila 23 cjelovite obnove, a to su složeni objekti oštećeni u potresu – dodao je župan Celjak.

NA SASTANKU s Vladom Republike Hrvatske sudjelovali su župani te predstavnici Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, a jedna od tema razgovora bila je i obnova
Foto: Edina Zuko/PIXSELL NA SASTANKU s Vladom Republike Hrvatske sudjelovali su župani te predstavnici Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, a jedna od tema razgovora bila je i obnova

Prije početka sastanka iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU uručeno je 30 ugovora o financiranju depriviranih područja Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije ukupne vrijednosti 8,5 milijuna eura, od čega je za gradove i općine s područja Sisačko-moslavačke županije dodijeljeno 15 ugovora ukupne vrijednosti 5,5 milijuna eura.

Sisačko-moslavačkoj županiji odobrena su sredstva za projekt "Poboljšanje zdravstvene infrastrukture Odjela za pulmologiju i palijativnu skrb u Petrinji" kojim se planira ukloniti postojeću i sagraditi novu stanicu za medicinski kisik. Ostali projekti na području Sisačko-moslavačke županije obuhvaćaju energetsku obnovu društvenog doma, gradnju tržnice, reciklažnog dvorišta, dogradnju dječjeg vrtića, adaptaciju poduzetničkog inkubatora, gradnju komunalne infrastrukture i vodoopskrbnih cjevovoda, sustava odvodnje otpadnih voda, pristupne ceste i dr.

Ugovori za turizam

I Ministarstvo turizma i sporta uručilo je 14 ugovora za razvoj javne turističke infrastrukture ukupne vrijednosti 945.892,62 eura. Za projekt "Virtualna šetnja Naturom SMŽ" Sisačko-moslavačkoj županiji uručen je ugovor u vrijednosti 66.106,25 eura.

storyeditor/2024-07-12/CAZMA_CIKLO_a2.jpeg Trasiranje novih ruta Unapređuju cikloturizam, stavljaju dodatne oznake za gravel stazu storyeditor/2024-07-12/Gradiliste_dom_za_starije.jpg Investicija gradnje Centra s opremanjem iznosi 21,1 milijun eura Počela gradnja Centra za starije osobe Dubrovnik storyeditor/2024-07-12/muzej.jpg Izolacija, sanacija stolarije, postavljanje fotonaponske elektrane snage... Zgrada Muzeja Đakovštine iz 1856. godine ide u energetsku obnovu