Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Arhitekti Bojan Perhoč i Vesna Makovec

U srcu Međimurja arhitektonsko-urbanistički dvojac predstavio svoja dugogodišnja djela

Arhitekti Bojan Perhoč i Vesna Makovec predstavili svoje stvaralaštvo
1/31
Foto: Međimurska županija
Ovom prigodom spojene su dvije umjetnosti – arhitektura i glazba, budući da je izložbu u zgradi Scheier obogatio klavirski koncert Igora Perhoča, arhitekta koji je i sam tvorac nekih od izloženih projekata

Nakon što je urbanističko – arhitektonska izložba UrboArhitektura 20+20 gostovala u Centru za kulturu Čakovec, dvadesetogodišnji rezime arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva čakovečkih arhitekata Bojana Perhoča i Vesne Makovec predstavljen je i u zgradi Scheier.

Muzej planinarstva Izložba o Ožegovićima u belsko-radovanskom kraju

Nije to presjek samo njihova rada, već i rada lokalne zajednice, gospodarstvenika te privatnih investitora s kojima kroz suradnju izgrađuju urbanističku i arhitektonsku sliku gradova i naselja Međimurske županije. Među projektima i realizacijama arhitektonsko-urbanističkog dvojca su i oni poput turističkog projekta vidikovca na Mađerkinom bregu te rekonstrukcije Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, ali i mnogi drugi, od Galerije Sjever, preko Lesnine do poslovnog centra Đurkin.

U urbanističkom dijelu izložbe, osim prostornih i urbanističkih planova gradova i općina, moglo se vidjeti kako su se kroz dva desetljeća realizirali pojedini provedbeni planovi mjesnih centara, stambenih, gospodarskih i sportskih zona, izvele revitalizacije zapuštenih i devastiranih prirodnih prostora te provele urbane sanacije bespravnih naselja i urbane preobrazbe napuštenih građevinskih područja.

Foto: Međimurska županija

Izložbu su uveličali brojni uzvanici, a među njima i međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec, predsjednica Udruge hrvatskih urbanista Sandra Jakopec, arhitekti, poduzetnici te predstavnici kulturno-umjetničkog života.

Ovom prigodom spojene su dvije umjetnosti – arhitektura i glazba, budući da je izložbu u zgradi Scheier obogatio klavirski koncert Igora Perhoča, arhitekta koji je i sam tvorac nekih od izloženih projekata. Uz Perhoča, izvedbama Yanna Tiersena i Ludovica Einaudia publiku su oduševili i Josipa Mrla na klaviru, Adrijano Valpatić na gitari te Emil Kranjčić na udaraljkama. No ni time popratni sadržaji ne završavaju jer najavljena su još dva predavanja 25. rujna.

Foto: Međimurska županija

Milivoj Kuhar predavat će o fotografiji u arhitekturi, a Ivan Goričanec na temu „Suvremena arhitektura vinskih podruma i vinska kultura“. Završni gitaristički koncert Branimira Novaka i Nenada Srpaka s gostima, Mladenom Magdalenićem (klavir) i Tamarom Korunek (vokal), bit će održan 28. rujna, nakon čega se izložba UrboArhitektura 20+20 zatvara.