Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija u dvije godine otvorila deset novih vrtića

U Suhopolju otvoren novi dječji vrtić za 118 mališana

1/4
Foto: Kristijan Toplak
U Orahovici se vrtić dograđuje, radovi bi trebali završiti ove godine, a župan Igor Andrović poručuje kako u Virovitičko-podravskoj županiji neće biti općine bez dječjeg vrtića

Deset novih dječjih vrtića otvoreno je u protekle dvije godine na području Virovitičko-podravske županije. Nakon Gornjeg Bazja, 
Ćeralija, Sopja, Svetog Đurađa, Špišić Bukovice, Čađavice, Velikog Rastovca, Gradine i Čačinaca, otvoren je proteklog tjedna i novi vrtić u Suhopolju.

Preostao još jedan

To je njih deset od jedanaest vrtića koliko ih se na području Virovitičko-podravske županije gradi sredstvima Ministarstva poljoprivrede u sklopu ruralnog razvoja, a uz podršku općina i gradova gdje se vrtići nalaze te Virovitičko-podravske županije. Ukupno su vrijedni oko 60 milijuna kuna. Posljednji se vrtić trenutačno dograđuje u Orahovici i tamo će radovi biti gotovi ove godine.

U deset novootvorenih vrtića mjesto je pronašlo ukupno 460 mališana. U Virovitičko-podravskoj županiji kažu da je to “odlična demografska mjera”.

– Ako se kuća gradi od temelja, društvo se gradi od vrtića. Ovi novi vrtići imaju veliko značenje za odgoj i obrazovanje djece, ali i 
za roditelje kojima znače veliko olakšanje. Otvaranje vrtića znači poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama. Roditelji su 
bezbrižni, jer su djeca na sigurnom i znaju da se o njima netko brine i skrbi. Ovo je sigurno i dobar demografski pokazatelj, znak boljeg i kvalitetnijeg života u manjim sredinama te poticaj mladima da ostanu u njima te da proširuju svoje obitelji – kazao je župan Igor Andrović na otvorenju vrtića u Suhopolju, koji ima kapacitet za 118 djece, a trenutačno ih je 108.

Vrijedan 9,3 milijuna kuna

– Novi objekt donio nam je veći prostor, sobe su opremljene novim didaktičkim materijalima, a posebno smo zadovoljni velikim igralištem s puno većim brojem igrala. Trenutačno je zaposleno šest odgojitelja u tri odgojne skupine, a za potrebe jaslica zaposlit ćemo ih još dvoje. Od jeseni će s radom započeti jedna jaslička skupina, a kako imamo prostora za još jednu, u dogledno vrijeme planiramo oformiti i nju – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Suhopolje Valeria Toth.

Mogućnost sigurnog smještaja svojih najmlađih roditeljima puno znači, a posebice saznanje da će od jeseni biti zbrinuta i najmlađa generacija.

– Majka sam trojice dječaka, od kojih jedan već pohađa vrtić, a drugi će krenuti u rujnu. Mogućnost koju boravak u vrtiću pruža je nezamjenjiva, kod kuće im teško možemo pružiti sve ono što dobiju u vrtiću, od igre s vršnjacima do učenja. A i ako budem tražila posao, znam da ih imam kamo ostaviti – rekla je Ivana Vidović iz Naudovca.

Suhopoljski vrtić vrijedan je 9,3 milijuna kuna.

– Riječ je o po meni jednom  od najvećih projekata za općinu Suhopolje. Bilo je tu puno većih projekata u financijskom smislu, ali nema većih projekata od onih koji se tiču naše djece. Ako je netko zaslužio vrtić, onda je to sigurno Suhopolje. Dosadašnja vrtićka zgrada imala je 118 godina. Nije ovo projekt samo za djecu i odgojitelje, već puno znači i žiteljima općine Suhopolje, posebno 
roditeljima – naglasio je župan Andrović.

U županiji neće biti općine bez vrtića

– Roditelj sam troje djece i znam koliku ulogu ima vrtić u odgoju i obrazovanju svakog djeteta. Kao Županija nastojimo doprinijeti 
odgoju i obrazovanju u svim općinama, da žitelji svakog manjeg mjesta imaju jednake uvjete kao i stanovnici urbanih područja. Tako smo energetski obnovili školu na području općine Suhopolje i  planiramo gradnju nove sportske dvorane. Veseli nas da će biti mogućnosti za daljnju gradnju vrtića u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U našoj županiji neće biti općine bez vrtića –  poručio je župan Igor Andrović.

Središnji državni ured za demografiju i mlade nedavno je analizirao stanje u hrvatskim vrtićima. Najnižu cijenu smještaja prvog djeteta u vrtić ima Virovitičko-podravska županija, prosječno 411 kuna za prvo dijete.