Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

U tijeku je obnova zgrade nove Interne sisačke bolnice

1/2
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Zgrada nove Interne sagrađena je 1974. godine i u potresu je zadobila i konstrukcijska i nekonstrukcijska oštećenja.

U tijeku je cjelovita obnova zgrade nove Interne u krugu Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak. Vrijednost radova na objektu stradalom u potresu u prosincu 2020. viša je od 44 milijuna kuna koja su odvojena iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Radove je obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima istaknuvši pri tome kako je "prioritet ove županijske uprave osiguranje adekvatnih i kvalitetnih uvjeta za pružanje zdravstvene skrbi svim žiteljima Sisačko-moslavačke županije, pa i šire. Stoga se, uz dosad obnovljene objekte i organizaciju rada domova zdravlja, aktivno pristupilo obnovi bolnice u Sisku."

Zadovoljni radovima

Zgrada nove Interne sagrađena je 1974. godine i u potresu je zadobila i konstrukcijska i nekonstrukcijska oštećenja. Objekt se sastoji od prizemlja i četiri kata, bruto površine 2921,5 m2, a u njemu će nakon obnove biti smješten dio Odjela za infektologiju, Odjel za kardiologiju i Odjel pojačane internističke skrbi s koronarnom jedinicom.

Svi se nadaju da je ovo zadnja školska godina za SŠ Glina u zamjenskom prostoru Radovi na školi, vrijedni 18,3 milijuna, bit će gotovi do travnja

– Očekujemo dovršetak radova do svibnja iduće godine. Trenutačno se uklanjaju zidovi, uklanjaju se elektroinstalacije, vodovodne instalacije, a nakon ovih radova ide izgradnja novih zidova, izmjena stolarije, proširenje dizala i naravno, ojačanje konstrukcijskih elemenata. Zadovoljni smo dinamikom radova kada govorimo o zdravstvenom sustavu na području županije. Uskoro očekujemo i dovršetak projekta za zgradu stare Interne u krugu Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak. Pri kraju je projekt za zgradu Pedijatrije i očekujemo, najkasnije početkom studenog, početak radova i na tim objektima – rekao je župan Celjak.

– Radovi su ovdje počeli u kolovozu, vidite da su u punom zamahu. Trenutačno smo u razgradnji svih zidova, olakšanju postojećih konstrukcija. Rekonstrukcija je dosta zahtjevna i u biti svodi se na to da dobivate čvršći i jači objekt nego da se radi novi – rekao je Mario Pranjić, direktor Venka gradnje, izvođača radova.

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Radovi obnove u tijeku su i na drugim objektima u zdravstvu, i to Domu zdravlja u Glini i Domu zdravlja Petrinja, lokacija u Jabukovcu.

Bolje i pacijentima i liječnicima

– Što se tiče našeg bolničkog sustava, nakon obnove možemo reći da ćemo dobiti novu bolnicu jer ćemo obnoviti i zgradu nove Interne, stare Interne i zgradu Pedijatrije, uz novoizgrađeni središnji paviljon – naglasio je župan Celjak.

Bit će obnovljena i zgrada Pulmologije, odnosno Palijative u Petrinji s proširenim kapacitetima. Obnovljena će biti i zgrada Jodnog lječilišta.

– Sa sigurnošću možemo reći da ćemo nakon ove obnove imati novi bolnički sustav s kvalitetnijom uslugom za sve korisnike zdravstvene zaštite. Naravno, ti uvjeti bit će kvalitetniji i za zdravstvene djelatnike kojima ćemo na taj način olakšati rad i omogućiti da pružaju svima što kvalitetniju zdravstvenu skrb – zaključio je župan.