Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Novinarski Festival

U Virovitici reporteri iz BiH, Britanije, Slovenije, Češke, Mađarske...

Festival novinske reportaže FraMaFu
Foto: Grad Virovitica
Festival je posvećen novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu, a pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu

U Virovitici traje Fra Ma Fu festival novinske reportaže i reportera. Već je to treći puta da se održava ovaj praktično jedini novinarski festival u nas. U okviru festivalskog programa predviđeno je sudjelovanje pedesetak novinara – reportera iz tiskanih i elektroničkih medija iz Hrvatske, Velike Britanije, BiH, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Češke, Slovačke i Mađarske. Cilj nam je Festival postupno razvijati na širem regionalnom, nacionalnom i međunarodnom planu, kako bi s vremenom postao prepoznatljivi međunarodni festival turističke reportaže, rekao je organizator festivala, novinar Goran Gazdek.

– Festival je posvećen novinaru, piscu i autoru scenarija za stripove Franji Martinu Fuisu jednom od najpoznatijih i najpriznatijih hrvatskih reportera koji je radio 30-ih godina 20. stoljeća. Pisao je pod pseudonimom Fra Ma Fu. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke. Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao. Zbog njihove izražajnosti i originalnosti, začetnik je moderne reporterske fotografije u Hrvatskoj, a zabilježen je i kao začetnik hrvatske turističke reportaže. Franjo Fuis je osobito je bio popularan kao pisac najtiražnijih scenarija za stripove, pisao je i pjesme, novele i songove za kabaretske te scenarije za kazališne predstave i filmove. Bio je svestran lik – rekao je Gazdek dodajući kako se festivalom želi skrenuti pozornost na gotovo zaboravljenog i ovog prešućivanog novinara.

– Također i na cjelokupno njegovo djelo i njegov uzbudljiv život, ali i potaknuti kolege na pisanje reportaža koje su gotovo iščezle iz medija. Sve to s čime se Franjo Fuis bavio pruža nam mogućnost za razvijanje multimedijalnog festivala. Ideju su od početka prepoznali Grad Virovitica i Turistička zajednica Grada Virovitice, a od prošle godine i Hrvatska turistička zajednica. To je bitno jer putopisi i turističke reportaže su nezamjenjiv marketinšku alat a mi okupljamo i novinare koji su poput Fuisa turistički pisci u žanru koji je u Hrvatskoj on utemeljio. Festival se održava u Virovitici jer se Franjo Fuis ondje rodio- kaže Gazdek. Prvi Fra Ma Fu festival okupio je tridesetak sudionika, na drugom je bilo ih bilo 60, a ove godine očekuje se više od sto novinara, glazbenika, glumaca, crtača stripova i ostalih umjetnika.