Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pitomači

U VPŽ-u od 2017. ugovoreni projekti vrijedni 2,5 milijarde kuna

1/3
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Na području Virovitičkopodravske županije ulaže se u zdravstvo, poljoprivredu i drvnoprerađivačku industriju

Pitomača je proteklog tjedna bila domaćin sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Treća je to sjednica Savjeta koja se održala na području Virovitičko-podravske županije. Govoreći o direktnoj potpori pet slavonskih županija, premijer Andrej Plenković istaknuo je da je do sada ugovoreno više od 20 milijardi kuna za projekte usmjerene na ostanak ljudi u Slavoniji, pomoć ekonomskom razvoju, zapošljavanju...

Veliki projekti

– Mi smo do sada u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem proveli više od 34.000 projekata – naglasio je premijer Plenković. Naveo je da se provodi 67 razvojnih projekata vrijednih 12 milijardi kuna, na temelju Razvojnog sporazuma. Govoreći o projektima koji se tiču Virovitičko-podravske županije, naglasio je da će se nastaviti s realizacijom ključnih projekata, poput brze ceste Farkaševac – Bjelovar –Virovitica. Virovitičko-podravski župan Igor Andrović zahvalio je na činjenici da će u Virovitičko-podravsku županiju, nakon ove sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, stići novih oko 20 milijuna projekata (projekti Zaželi III., iz sektora poljoprivrede, skela Križnica nap. a.).

– Europska unija ponudila nam je niz mogućnosti i mi smo ih iskoristili. Koristit ćemo ih i nadalje jer spremno dočekujemo novo financijsko razdoblje i realizaciju novih projekata. Na području naše županije od 2017. do danas ugovoreno je gotovo 2,5 milijardi kuna europskih sredstava. Tu su i projekti koji se vizualno ne vide, kao brojne aglomeracije, ali i oni projekti koji su promijenili vizuru gradova i općina, oni koji doprinose boljem standardu naših građana. Danas djeca u cijeloj našoj županiji, zahvaljujući i fondovima EU, idu u nove i obnovljene vrtiće. Nema općine koja nema vrtić. Jedanaest je novih vrtića, dva se grade, a za još njih četiri dobili smo pozitivne odluke. Sve osnovne matične i područne škole imaju i kuhinju i blagovaonicu i spremni smo za uvođenje mjere besplatne prehrane za sve učenike osnovnih škola, koja započinje od drugog polugodišta, sukladno izmjeni Zakona u odgoju i obrazovanju – rekao je župan Andrović. Istaknuo je kako se na području županije ulaže u zdravstvo, poljoprivredu i drvno-prerađivačku industriju.

– Kao poljoprivredni kraj vezani smo za bogatstvo zemljišta i tradicionalne prehrambeno-prerađivačke industrije, duhan, ratarske kulture, ljekovito bilje, voćarstvo, proizvodnju ljekovitog bilja u plasteničkom uzgoju... Otvorili smo nove sustave navodnjavanja, nastavili radove na ostalim sustavima jer u vremenima nestabilnih vremenskih prilika samo kvalitetni prinosi mogu osigurati sigurnost i konkuren nost. Plan je imati blizu 10.000 hektara natapanih površina na području Virovitičko-podravske županije. Planiramo graditi sušionicu povrća i Centar za pametnu poljoprivredu – rekao je Andrović istaknuvši i napredak na polju urizma u vidu obnove kulturne prirodne baštine te sve većeg broja dolazaka i noćenja turista.

Rast zaposlenih

– Bilježimo rast zaposlenih i ast prosječne neto i bruto plaće, prije svega zahvaljujući našim gospodarstvenicima i njihovu ulaganju u ljude i tehnologije. Niz projekata realiziramo u suradnji s Vladom RH i općinama i gradovima na području cijele županije. Osim toga, za naš najvažniji projekt, brzu cestu prema Zagrebu, napokon su ishođene građevinske dozvole za prvu dionicu, a očekujemo i početak rada jer su sredstva osigurana u Proračunu RH – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović Nazočne je pozdravio i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

– Samo ove godine više od 350 milijuna kuna investirano je u našu općinu kroz sredstva povučena na raspisanim natječajima – rekao je Grgačić. Na sjednici je ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručio 15 ugovora za projekt Zaželi III. s područja Virovitičko-podravske županije, u kojima će se zaposliti više od sto žena. Ugovori su uručeni općinama Čađavica, Suhopolje, Lukač, Crnac, Špišić Bukovica, Pitomača, Čačinci i Zdenci. Ugovor je uručen i Gradu Orahovici te Udruzi Dijabetes klub tip 1, Udruzi za promicanje i zaštitu ljudskih prava – SMS – Sve možeš sam, Udruzi osoba s invaliditetom Virovitica, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica, Organizaciji slijepih Virovitičko-podravske županije, Udruzi osoba s invaliditetom Slatina. Istodobno su uručeni i ugovori iz sektora poljoprivrede, a sredstva su s područja VPŽ-a dobili DAM Lozan, u iznosu od 781.536 kuna, MD Promet 1,768.707 kuna i OPG Josipa Mađara 112.000 kuna.