Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Suradnja brodskih gimnazijalaca s vršnjacima iz Skandinavije traje već tri godine

Učenici iz Švedske u sklopu programa Erasmus+ posjetili županiju

Foto: BPŽ
Veliku potporu Županija daje upravo programu Erasmus+ kao i drugim sličnim projektima kojima je cilj razmjena i stjecanje novih znanja za potrebe tržišta rada

U sklopu programa Erasmus+ u Brodsko-posavskoj županiji gostovali su učenici iz Švedske, a domaćini su im bili učenici Gimnazije “Matija Mesić” iz Slavonskog Broda. Surađuju već tri godine, a ove godine provode projekt “Grad, šume, voda, održivi razvoj 
i klimatske promjene”.

Tim povodom posjetili su i Županijsku upravu, gdje su se susreli s privremenom pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anicom Vukašinović i njezinim suradnicima kako bi ukratko prezentirali rezultate suradnje i zajedničkog rada proteklog tjedna. Pročelnica Vukašinović ukratko ih je upoznala s osnovnim podacima o Brodsko-posavskoj županiji, osvrnuvši se na činjenicu kako je Županija osnivač 23 osnovne i 11 srednjih škola.

Također je istaknula kako od 2020. godine Slavonski Brod ima i svoje sveučilište koje pohađa 2300 studenata i koje nudi mogućnosti obrazovanja kroz smjerove strojarstva te biotehničkih i društvenih znanosti. Kazala je kako upravni odjel u okviru svoga djelokruga rada financira redovno održavanje, kapitalna ulagaja, rekonstrukciju, obnovu i dogradnju škola kojima je osnivač te participira u projektima koji se financiraju sredstvima Europske unije.

Veliku potporu Županija daje upravo programu Erasmus+ kao i drugim sličnim projektima kojima je cilj razmjena i stjecanje novih znanja za potrebe tržišta rada. Učenici koji sudjeluju u projektu podijeljeni su u sedam grupa. U proteklom tjednu posjetili su i upoznali se s gradom, šumom i rijekom, a mentori su ih poticali na rasprave u sklopu radionica.