Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Dobri pokazatelji

Udvostručio se interes za boravak u kućama za odmor

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Gledano prema destinacijama, najviše je gostiju boravilo u Velikoj Gorici, Svetoj Nedelji, Jastrebarskom, Samoboru i Ivanić-Gradu. Podaci iz sustava eVisitor pokazuju i da su najbrojniji gosti uz domaće bili gosti s tržišta Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Austrije, SAD-a, Slovenije, Srbije, Češke i Kine.

Prema najnovijim podacima sustava eVisitor, u Zagrebačkoj županiji u prošloj godini ostvareno je oko 56 posto više dolazaka i oko 48 posto više noćenja turista u odnosu na 2021. godinu. U odnosu na turistički rekordnu 2019. godinu ostvareno je oko 91 posto dolazaka, a broj noćenja turista je čak i veći, za dva posto.

Gledano prema destinacijama, najviše je gostiju boravilo u Velikoj Gorici, Svetoj Nedelji, Jastrebarskom, Samoboru i Ivanić-Gradu. Podaci iz sustava eVisitor pokazuju i da su najbrojniji gosti uz domaće bili gosti s tržišta Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Austrije, SAD-a, Slovenije, Srbije, Češke i Kine. Prema organizaciji dolaska, ostvareno je oko 90 posto individualnih dolazaka gostiju. Zadovoljstvo pokazateljima izrazila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović zahvalivši svima koji su pridonijeli uspješnoj turističkoj godini.

– Naši vinari, OPG-ovci, hotelijeri, ugostitelji, lokalne turističke zajednice, kao i sama Turistička zajednica dali su svoj doprinos, a ta sinergija ponovno se pokazala kao recept za najbolje rezultate – rekla je Alilović i dodala da će Županijska turistička zajednica nastaviti sa snažnom promocijom destinacije i svih njezinih autohtonih i inovativnih sadržaja. Posebno se osvrnula na trend gradnje i iznajmljivanja kuća za odmor, kako tradicijskih tako i luksuznih, kojih u Zagrebačkoj županiji ima više od 130.

– U 2022. godini interes za boravak u kućama za odmor se udvostručio u odnosu na godinu prije – kazala je direktorica županijske TZ Ivana Alilović.•