Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
U Punitovcima otvoren vrtić “Zvončica” vrijedan 9 milijuna kuna

Ulaganjima u županiji trenutačno radi 56 vrtića i 32 područna vrtića

1/3
Foto: OBŽ
- Kvalitetni projekti u jedinicama lokalne samouprave ujedno su i ključ napretka cijele županije - ističe župan Ivan Anušić

Iako su dječji vrtići jedan od važnih (pred)uvjeta kvalitetnog života i ostanka mladih obitelji u ruralnim područjima, njihova gradnja često je gotovo nemoguća iz lokalnih proračuna jer posljednjih godina košta od pet do više od 10 milijuna kuna. Međutim, 
mogućnost prijave tih projekata za novac iz fondova EU znatno je promijenila ukupno stanje predškolskog odgoja, obrazovanja i skrbi na području Osječko-baranjske županije, dakako nabolje.

Novac iz EU

- Ulaskom Hrvatske u EU na raspolaganju su nam sredstva europskih fondova i trebamo ih koristiti, baš kao i nacionalna, i za projekte koji se tiču svakodnevnog života poput domova za starije i nemoćne, vrtiće, škole, sustave aglomeracija i ostale kojima se podiže kvaliteta života svih stanovnika. Kvalitetni projekti u jedinicama lokalne samouprave ujedno su i ključ napretka cijele 
županije, a gradnja i opremanje dječjih vrtića je samo jedna od potreba i jedan od pokazatelja kvalitete života u ruralnim područjima - ističe župan Ivan Anušić.

Predškolski odgoj i obrazovanje te skrb o djeci predškolske dobi na području Osječko-baranjske županije sada je organiziran u 32 predškolske ustanove koje zajedno imaju 56 vrtića i 32 područna vrtića, a više projekata završeno je prošle i ove godine. Tako je u veljači završen projekt osnivanja jedinstvenog područnog vrtića za Općinu Marijanci. 

Naime, odlukom župana Ivana Anušića o darovanju zgrade bivše osnovne škole u Marijancima omogućeno je njezino spajanje 
sa zgradom postojećeg vrtića, nakon čega je uslijedila cjelovita rekonstrukcija objekata, njihovo opremanje i uređenje okoliša, 
odnosno projekt kojim je osiguran vrtićki smještaj za 54 djece. Gradnja vrtića sufinancirana je novcem Ministarstva poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja, a znatna sredstva uložila je i Općina. Projekt je vrijedan oko 7,5 milijuna kuna, od čega su 5,2 milijuna kuna bespovratna sredstva EU.

”Nismo mogli ni zamisliti”

Prije nekoliko dana otvoren je Dječji vrtić “Zvončica” u Punitovcima, u čiju je gradnju i opremanje uloženo gotovo 9 milijuna kuna, a početkom lipnja otvoren je Dječji vrtić “Krijesnica” u Gorjanima, ukupne vrijednosti 8,2 milijuna kuna.

- Do prije nekoliko godina nismo mogli ni zamisliti da ćemo u našoj sredini sagraditi i otvoriti dječji vrtić. Briga o djeci i mladima treba biti i jest prioritet općine, pa tako potičemo razne aktivnosti djece, dajemo potpore djeci od najranije dobi, predškolskog uzrasta, osnovnoškolaca, srednjoškolaca do studenata, a sufinanciramo i gradnju obiteljskih kuća mladim obiteljima - kaže  Ivan Lović, načelnik Općine Gorjani.

Pročelnica Miranda Glavaš Kul pojasnila je da je vrtić u Gorjanima organiziran u dvije skupine, a ima i prvu generaciju predškole.

- Uz 48 mališana, vrtić ima četiri odgojitelja, psihologa, zdravstvenog voditelja, spremačicu i kuharicu te je i stoga izuzetno važan za Gorjane. Otvaranje dječjeg vrtića za svaku općinu znači nastavak života i ostanak mladih - rekla je Miranda Glavaš Kul.