Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Raste broj turista u Virovitičko-podravskoj županiji

"Uložili smo 260 milijuna kuna u prirodnu i kulturnu baštinu"

1/2
Foto: Kristijan Toplak
No, dolaze i neki novi projekti, ponajprije uređenje Orahovačkog jezera sa smještajnim kapacitetima, kao i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Samo ta dva projekta vrijedna su gotovo 140 milijuna kuna

Slavonija je turističko otkriće kontinentalnog dijela Hrvatske. Buđenje uz cvrkut ptica, s pogledom na šumu i oranice, Dravu ili Papuk, uz miris svježe kuhane kave koju ste dobili srdačno posluženu uz domaće poslastice za doručak, doživljaj su koji posjetitelji danas traže. Neki od njih traže i vožnju čamcem Dravom, planinarenje Papukom,  vožnju biciklom putovima kroz vinograde...

O povećanom broju dolazaka turista svjedoči i statistika za područje Slavonije, ali i Virovitičko-podravske županije.

Novi izgled županije

Gledajući prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, Virovitičko-podravska županija bilježi povećanje od 13 posto u broju dolazaka turista.

– Na području Virovitičko-podravske županije godinama smo ulagali u prirodnu i kulturnu baštinu, a sva ta ulaganja danas počinju donositi plodove. Smisao ulaganja u dvorce i kurije nije bila samo obnova zidova, već otvaranje novih radnih mjesta i osiguranje razvitka lokalne zajednice. Koristi od svakog obnovljenog dvorca i kurije imaju i naši OPG-ovi koji u njima prodaju svoje proizvode – naglašava virovitičko-podravski župan Igor  Andrović.

Smještajni kapaciteti su, dodaje, odlično popunjeni. Primjerice, dvorac Janković u Suhopolju i hotel Kurija Janković u Kapeli Dvoru, koje je europskim novcem obnovila Virovitičko-podravska županija, mjesečno zajedno bilježe gotovo 1000 noćenja. Podaci su to koji su se, kaže, prije nekoliko godina mogli samo sanjati, a danas su stvarnost.

Otvaraju se i novi privatni smještajni kapaciteti od Pitomače do Orahovice. Do prije nekoliko godina, suhopoljski dvorac bio je ruševina, no novcem EU i Virovitičko-podravske županije obnovljen je i lani u svibnju otvoren. Rekonstrukcija dvorca stajala je 42 
milijuna kuna, a uslijedila je i obnova perivoja za dodatnih 4,9 milijuna kuna. Stvoren je tako Centar za posjetitelje – dvorac 
Janković Suhopolje s 15 soba, 5D kinom kakvog nema od Osijeka do Zagreba, a otvoreno je i sedam radnih mjesta.

– Ti projekti obnove prirodne i kulturne baštine promijenili su izgled Virovitičko-podravske županije. Ljudi koji posjete Viroviticu, Suhopolje, Slatinu, Grabrovnicu, Kapelu Dvor ili pak Dravsku priču, Križnicu, Kuću čaja u Špišić Bukovici, Geopark u Voćinu, 
Jankovac na Papuku, kazuju nam koliko se promijenila slika Virovitičko-podravske županije. Njihovi dojmovi putokaz su nam kako ići dalje. Ovaj spoj između Drave i Papuka zaštićen UNESCO-om i naši vrijedni turistički radnici garancija su da će nam turisti dolaziti i nadalje – ističe župan Andrović.

U Virovitičko-podravskoj županiji naglašavaju kako su se uz turizam pojavili i neki novi proizvođači koji nude svoje proizvode dajući svom radu i proizvodu dodatnu vrijednost. Ove godine, primjerice, virovitičko-podravski vinari bilježe 12 Decanterovih nagrada, najviše do sada. Tu su i na svjetskoj razini nagrađivani likeri i rakije Destilerije Kostelac, kao i sjajne rakije MAMM destilerije.

Sve su to, napominje župan, plodovi ulaganja više od 260 milijuna kuna u turizam u posljednjih desetak godina, najvećim dijelom europskog novca. No, dolaze i neki novi projekti, ponajprije uređenje Orahovačkog jezera sa smještajnim kapacitetima, kao i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni. Samo ta dva projekta vrijedna su gotovo 140 milijuna kuna, a s njima će to biti, za jedno vrijeme, zaokružena priča velikih i strateških turističkih projekata Virovitičko-podravske županije.

Brojna priznanja

U Virovitičko-podravskoj županiji svjesni su da je važno graditi pozitivan imidž. O tome svjedoči i to što je Suhopolje ovogodišnji 
pobjednik Turističke patrole Večernjeg lista za kontinentalni dio Hrvatske. Istodobno, Gradski muzej Virovitica, nakon nominacije za Europski muzej godine, nominiran je za “Živa nagradu”, za najbolji slavenski muzej, odnosno najbolji slavenski kulturni i prirodni spomenik, koji dodjeljuje Forum slavenskih kultura.

Dravska priča prošlogodišnji je dobitnik Srebrnog suncokreta ruralnog turizma, isto kao i manifestacija “Slavonija i Podravina wine not?!” koja je i ove godine oduševila posjetitelje.

– Za ovogodišnja događanja, kojima smo predstavljali rapsodiju okusa i naših najboljih vina, a u cijelu priču uključili i našu Plemićku rutu, bile su rasprodane sve ulaznice, što govori o interesu za manifestaciju koja je ove godine održana drugi put – kaže Martina Jakelić,  direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Velike zasluge u privlačenju turista pripadaju i Geo info centru Voćin, gdje se može osjetiti ozračje u spiljama i jamama ili  upoznati miocenske psine koje su u ono doba obitavale u Panonskom moru.