Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Grad Bjelovar se i ove godine uključio u Zelenu čistku

Umjesto sanacije divljih odlagališta, očistite memorije na svojim računalima

Zelena Čistka
Foto: Grad Bjelovar
Kako bi se znala sva mjesta na kojima se nalazi otpad, treba ih označiti na karti, jednako kao i ona mjesta koja su očišćena i sve što bi trebalo očistiti u budućnosti.

Kao i svaki put dosad, Grad Bjelovar se i ove godine uključio u Zelenu čistku. Riječ je o nacionalnoj kampanji zaštite okoliša „Zelena čistka 2020.“ i to u sklopu World Cleanup Daya. Prateći trenutačni razvoj situacije vezane uz koronavirus te poduzete mjere zaštite stanovništva donijete s ciljem sprečavanja širenja virusa, koordinacijski tim Zelene čistke predložio je da se ove godine, sukladno mogućnostima održavaju akcije čišćenja, a ondje gdje to nije moguće da se promoviraju alternativne aktivnosti, odnosno kartiranje divljih odlagališta, digitalno čišćenje i individualno čišćenje, točnije plogging.

Veleučilište u Bjelovaru Studenti mehatronike na prijemu kod bjelovarskog gradonačelnika Moramo stvarati uvjete i mogućnosti kako bi mladi ljudi ostali u Bjelovaru

Prilagodba epidemiji

– S obzirom na specifičnu situaciju vezanu za koronavirus, mi smo se u akciju uključili na dva načina. Prvi način bio je pregled i pronalazak lokacija divljih odlagališta otpada, o čemu ćemo podatke unositi u aplikaciju. U drugom segmentu mogu sudjelovati svi naši građani koji to žele, a to je čišćenje memorija na računalima i mobilnim uređajima jer preopterećenje same memorije također šteti ozonu. U tome zaista možemo sudjelovati svi, bez bojazni oko stvaranja bliskog kontakta i širenja zaraze koronavirusom. Na službenoj internetskoj stranici Grada Bjelovara bit će objavljena aplikacija putem koje se svi zainteresirani građani mogu prijaviti. U razgovoru sa studentima našeg Veleučilišta Bjelovar, saznala sam da su ovu akciju objeručke prihvatili te da će se svakako priključiti Zelenoj čistki i dati svoj doprinos. Ovih dana ćemo obavijest slati i svim našim školama, tako da o ovom problemu mogu razgovarati i učenici. Zbog poznatog razloga, odnosno epidemije koronavirusa, direktno uključivanje u sanaciju divljih odlagališta ćemo ove godine izbjeći – pojasnila je zamjenica gradonačelnika Bjelovara, Valna Bastijančić Erjavec.

Gradonačelnik o aktualnoj situaciji i stanju u proračunu Brza cesta sve je bliže Bjelovaru, slijedi natječaj za nastavak njezine gradnje

Kako bi se znale sve lokacije na kojima postoji otpad, potrebno je kartirati sve, i ono što će se čistiti, ali i ono što bi se trebalo očistiti u bliskoj i daljnjoj budućnosti. Lokalna samouprava uključit će se u rješavanje problema jednom kada za njih bude znala. Putem kartiranja će se direktno utjecati i na samu državu i sve one institucije koje se trebaju baviti problemima otpada. Za potrebe kartiranja koristi se aplikacija pod nazivom Trashout App.

Virtualni otpad

Važno je spomenuti da više od polovice stanovništva na Zemlji koristi internet i tzv. cloud. Vrlo često nismo ni svjesni da se njegovim korištenjem stvara virtualni otpad zbog kojeg se povećavaju emisije CO2 koje su usporedive s emisijama svjetske zrakoplovne industrije.

Stoga se svi zainteresirani mogu uključiti u ovogodišnju kampanju Zelena čistka aktivnostima digitalnog čišćenja, odnosno obrisati nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije i videozapise.