Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Genijalci iz OŠ Rajić

Upoznajte Rajićke bistriće - školarce koji programiraju robote

Rajićki bistrići
1/14
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Otkad im je 2014. u školu došao robot Brkati Joško, dar poduzetnika Nenada Bakića, učenici OŠ Rajić u Sisačko-moslavačkoj županiji pobjeđuju u natjecanjima u robotici, a sve to pod vodstvom razredne učiteljice Mire Čuvidić

Kad je Brkati Joško došao 2014. u Osnovnu školu Rajić, na slavonskom rubu Sisačko-moslavačke županije, nitko nije ni slutio da je sa sobom donio pravu malu revoluciju. Riječ je o malom LEGO Mindstorm robotu, kojeg je školi poklonio Nenad Bakić u sklopu projekta Croatian Makers, a Rajićki bistrići su mu nadjenuli ime Brkati Joško.

Rajićki su Bistrići učenici, koje je tako nazvala njihova učiteljica razredne nastave Mira Čuvidić, a da su uistinu "bistri" pokazuje to što su oni, iako pravi početnici, za nekoliko mjeseci pokorili konkurenciju iz cijele Hrvatske i sa svojom Joškom pobijedili na natjecanju u Robo danceu.

- Robot je morao plesati kako djeca plešu, učenici su ga programirali, obukli smo se svi u naše nošnje i pobijedili smo. Onda smo prve godine pobijedili, kao škola, i u Croatian Makers ligi. Iznenađujuće za nas. Mogli smo ići na natjecanje u Kinu, ali bili smo premladi jer tek od 12 godina učenici mogu putovati na takva natjecanja – govori nam, s neskrivenim ponosom u glasu, učiteljica Mira Čuvidić.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Uspjesi malih rajićkih robotičara su nastavljeni pa je tako lani pobjednik regionalne Croatian Makers (CM) lige bio jedan od Bistrića - David Grgić, a i sama škola je bila na prvom mjestu. Izvornim Bistrićima u robotici su se pridružili i neki mlađi učenici pa ih je sada 15-ak, a jezgru čine, uz spomenutog Davida, Filip i Lucija Muraja, Matej Čavlović, Gabrijel Kovačević, Jakov Jauk i Predrag Vukašinović.

Programiranje je budućnost

- Najzanimljivije je programirati jer ima puno izazova, moramo sve uskladiti da ispadne na kraju sve dobro - govore nam jednoglasno mladi robotičari. Sad je u školi čak sedam robota, a oni su do Rajića stigli preko Popovače, točnije tamošnjeg Robotičkog kluba i njihova predsjednika Vlade Lendvaja. Bez tamošnjeg robotičkog kluba, roditelja koji uvelike pomažu, radoznale djece i učitelja koji sve to rade besplatno – teško da bi se robotika u Rajiću, gdje školu pohađa 167 učenika, zadržala.

- Da nema entuzijazma učiteljice Mire, roditelja i kolega iz Popovače, ne bi ovog bilo. Mi kao škola pomažemo i pomoći ćemo im koliko možemo, no trebalo bi to sustavno riješiti. Naime, žao mi je što mi nemamo prostora da robotiku ubacimo u sate, to je problem u cijeloj Hrvatskoj, ne samo robotike, nego informatike za djecu od 1. do 4. razreda što mislim da je neophodno u današnje vrijeme. Moja je želja da robotika uđe u nastavu, u rad sa svim učenicima, u satnicu jer sada Mira ima svoju punu satnicu u razrednoj nastavi, a sve ovo radi iz entuzijazma. Ne samo to, radi u Društvu naše djeca i drugdje, a pomažu joj u ovome i druge kolegice, isto u svoje slobodno vrijeme - rekao nam je ravnatelj OŠ Rajić Damir Blažeković.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

- Nije nam teško kad vidite kako djecu to zanima. Dobili smo ove godine automobil za LOGO pa će učiteljica informatike Maja Kovačević s tim raditi da se natječu, kolegica iz matematike Antonela Matajić je rekla da će i ona pomoći. I ove godine smo u CM ligi čiji je u biti cilj, ne da se pobijedi, nego da se djeca upoznaju i zainteresiraju za robotiku jer smatra se, kad oni završe svoje školovanje za 10 do 15 godina, bez programiranja neće biti gotovo nijednog zanimanja. U tome je poanta svega - kazuje nam učiteljica Mira Čuvidić čiji je rad prepoznala i zajednica.

Natjecanja u matematici

Prije nekoliko godina dobila je nagradu Grada Novske za svoj rad u školi i van nje, a lani i Nagradu Sisačko-moslavačke županije za entuzijazam i rad u brojnim izvannastavnim aktivnostima. No, iako je robotika učenicima zasigurno najatraktivnija, u OŠ Rajić ne zanemaruju ni ostalu nastavu.

Imaju pametne ploče, u online nastavi i projektima kao partneri im sudjeluju učenici i izvan Hrvatske pa čak i Gane. Rajićki bistrići su i u matematici isto tako jako dobri, već u drugom razredu su išli na matematički festival u Istru, kao i u 3. razredu gdje su za svoje projekte dobili pohvale i priznanja. S natjecanjima su počeli u 4. razredu te je Matej Čavlović odmah bio prvi u županiji, na Festivalu matematike u Lipiku prvi, a zatim i u ukupnom poretku svih regija bio najbolji u Hrvatskoj. Godinu dana kasnije bio je drugi.

O Rajićkim bistrićima ćemo zasigurno čuti u budućnosti još dobrih vijesti.