Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
VELIK SRCE GRAĐANA

Uručene zahvalnice i prigodni pokloni višestrukim darivateljima krvi

1/3
Foto: Primorsko-goranska županija
Svake godine u organizaciji DCK PGŽ održava se susret darivatelja krvi Primorsko-goranske županije.

Povodom 25. listopada, Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, zamjenica župana Marina Medarić sa suradnicima primila je višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Primorsko-goranske županije kojima su uručene zahvalnice i prigodni pokloni.

JAČANJE SURADNJE Delegacija kineske provincije Liaoning posjetila Primorsko-goransku županiju

Zahvalila im se te rekla  kako darivanje krvi uvijek doživljava kao darivanje jednog dijela sebe. "Vaša djela su jako plemenita, a ovi naši prijemi su zapravo poziv svima onima koji to žele ili nisu još uvijek sigurno da bi darivali. Vi im svojim dobrim djelom pokazujete da se radi o jednom dobrom činu te se nadam da će se i drugi odazvati vidjevši vas", rekla je zamjenica zahvalivši Društvu Crvenog križa koji vas uvijek okuplja i potiče na akcije.

Predsjednica Društvo Crvenog križa PGŽ Karin Kuljanić zahvalila se na svoj podršci koju dobivaju od strane Primorsko-goranske županije a posebnu zahvalu uputila je darivateljima krvi. "Priznanje koje ste vi ostvarili vašom humanošću, jednostavno je nemjerljivo i nema cijene jer niti jedan zahvat u KBC –u Rijeka ne bi bio moguć bez toga da nemamo krv, a bez vas to sigurno ne bi bilo moguće", rekla je Kuljanić. Zahvalu su im uputile i  pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač kao i ravnateljica Društva Crvenog križa PGŽ Vesna Čavar.

Sanitetska vozila Primorsko-goranska županija Domu zdravlja sedam novih sanitetskih vozila

Ovogodišnji nagrađeni darivatelji krvi su Alma Blagović, Alenka Dukić, Ludmila Kezić, Antonija Pintar, Gordana Rude, Katica Senkić i Davorka Abazović za 55 darivanja te Melva Bećar za 75 darivanja. Kod muškaraca nagrađeni su Dinko Kudrić, Arsen Manjgotić, Željko Perinić, Davor Predovan i Aleksandar Hajrić za 125 darivanja te Ivan Klarić i Milan Pajdak za 150 darivanja. U ime darivatelja obratili su se Melva Bećar, Dinko Kundrić i Ivas Klarić koji su se složili da ne misle stati sa darivanjem krvi dok ih služi zdravlje. Istaknuli su između ostalog da netko tko nije nikada dao krv, zakinut je za jedan poseban osjećaj sreće te da bi krv trebala čekati bolesne a ne da bolesni čekaju na nju.

Društvo Crvenog križa Primorsko-goranske županije je zajednica udruga koju čini 10 gradskih društava Crvenog križa s područja naše županije: Crikvenica, Čabar, Delnice, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatija, Rab, Rijeka i Vrbovsko.Osnovne programske djelatnosti su rad s mladima i volonterima, prva pomoć, dobrovoljno davalaštvo krvi, služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja, priprema za djelovanje u kriznim situacijama te edukacije djelatnika i volontera DCK PGŽ i gradskih društava Crvenog križa. Stanovi vrijednost 16,6 milijuna kuna Dodijeljeni ključevi 30 POS-ovih stanova u Krku

Krv za potrebe KZTM-a Rijeka prikuplja se na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Potrebe za 2019. godinu iznose ukupno 27.500 doza što se nažalost ne uspije u potpunosti zadovoljiti prikupljanjem u našoj regiji već se nadopunjuje od strane drugih transfuzijskih zavoda. Na području regije predviđeno je tijekom godine prikupiti 25.200 doza od čega u PGŽ čak 16.100 doza, u Istarskoj županiji 7.500 a Ličko-senjskoj 1.600.

Svake godine u organizaciji DCK PGŽ održava se susret darivatelja krvi Primorsko-goranske županije. Kroz prethodne su susrete darivatelji posjetili brojne krajeve naše županije – od Raba, Lošinja, Krka, Kačjaka do Platka i Golubinjaka, a povremeno su susreti organizirani i na području Istre. Ovogodišnji susret, 24. po redu, održan je 25. svibnja u turističkom naselju Kačjak, u suradnji s GDCK Crikvenica te uz sudjelovanje oko 350 darivatelja. Primorsko-goranska županija ove je godine izdvojila preko milijun kuna za financiranje aktivnosti Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije.